Marie Kondo: 'Na 3 kinderen heb ik het opruimen opgegeven'

Marie Kondo

Het is een hilarische bekentenis van de opberggoeroe.

Ah, Marie Kondo. Weet je nog wel? Alles wat geen vonk van vreugde bood kon weg, kleding diende in keurige rolletjes in laden te liggen en voor wie niet genoeg dozen had om alle zooi weg te werken, stampte de zeer georganiseerde Kondo een eigen lijn met opbergspullen uit de grond.

Het was een minimalistische manier van leven die bij de meeste normale stervelingen wilde jaloezie opwekte en vooral foto's van haar huis – een oase van  zen, licht en leeg – inspireerden velen enorm, tot het moment dat ze beseften dat ze wel gek zouden zijn om foto's, het lieve, lelijke beeldje van oma en alle verrukkelijke boeken de deur uit te doen.

Wat blijkt? Marie is zelf ook niet meer zo opgeruimd. "Tot nu toe was ik een professioneel opruimer, dus deed ik mijn best mijn huis te allen tijde aan kant te houden," zegt ze. "Sinds ik drie kinderen heb, heb ik dat zo'n beetje opgegeven. Ik besef nu dat het me vreugde geeft om thuis tijd met mijn kinderen door te brengen."

Haar focus ligt nu niet meer zozeer op alles aan kant, maar op kurashi. Dat betekent zoveel als 'manier van leven' of 'de ideale manier om je tijd te besteden'. Dat is soms opruimen (niemand wordt blij van zooi…), maar soms ook gewoon verse bloemen schikken of lekker koken. We ademen uit…

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in