Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

TAXFREE SHOPPEN: Wat Koop jij?

1 op de 3 reizigers is van plan om taxfree te shoppen op het vliegveld 60% reizigers weet niet goed hoe het zit met taxfree winkelen en wat wel en niet mag. 1 op de 3 Nederlanders plant aankopen voor vertrek en 42% koopt last-minute, blijkt uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner onder 1.000...

TAXFREE SHOPPEN: Wat Koop jij?

1 op de 3 reizigers is van plan om taxfree te shoppen op het vliegveld

Taxfree

60% reizigers weet niet goed hoe het zit met taxfree winkelen en wat wel en niet mag.

1 op de 3 Nederlanders plant aankopen voor vertrek en 42% koopt last-minute, blijkt uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner onder 1.000 Nederlanders. Opvallend is dat 60% van de respondenten aangeeft eigenlijk niet goed te weten hoe het zit met winkelen in taxfree shops binnen en buiten de EU. Voor duizenden Nederlanders is de zomervakantie inmiddels officieel begonnen en is het al flink drukker op de luchthavens in Nederland.

Alcohol en sigaretten niet in top 3 aankopen

Bijna 1 op de 3 vakantiegangers geeft aan op beide routes aankopen te doen. 23% koopt met name op de heenreis producten voor op vakantie. Nog eens 23% van de reizigers koopt voornamelijk op de terugreis producten voor thuis. ‘Cosmetica’ is het populairst met 20%, gevolgd door ‘boeken’ (17%) en ‘iets lekkers’ (snoep, chocola) met 14%. Het minst worden accessoires, gadgets, sieraden en kleding aangeschaft op het vliegveld. “Opvallend in deze top 3 is dat ‘alcohol’ met 11% en ‘sigaretten’ met 10% hier niet in voorkomen, terwijl dat toch de producten zijn waar over het algemeen de meeste besparing zit”, zegt Linda Hoebe, marketing manager Skyscanner Nederland.

Overweeg lokaal alternatief

“Het lijkt erop dat er nog onduidelijk is over wanneer je belastingvrij kunt winkelen in taxfree shops”, vervolgt Linda Hoebe. “De beste deals zijn over het algemeen voor degenen met een bestemming buiten de EU. Maar ik raad alle reizigers aan om slim op reis te gaan door vooraf prijzen te checken als je iets specifieks zoekt. Kijk waar je de beste deal kunt vinden: in de gewone winkel, op het web of op het vliegveld. Soms loont het om in een aanbieding meerdere stuks te kopen zodat de prijs per stuk lager ligt. Een andere tip is om op je bestemming naar een lokaal alternatief te kijken als je niet aan een merk vastzit, dat kan al snel veel schelen.” Klik hier voor de regels van Schiphol betreffende het taxfree shoppen.

Top 10 zomerbestemmingen

Skyscanner analyseerde verder vluchtdata vanaf de Nederlandse vliegvelden in de zomerperiode (vertrek tussen 9 juli en 4 september). De top 10 zomerbestemmingen is een mix van Europese en wereldwijde bestemmingen en ziet er als volgt uit:

  1. Spanje
  2. Turkije
  3. Indonesië
  4. Verenigde Staten
  5. Thailand
  6. Italië
  7. Marokko
  8. Verenigd Koningrijk
  9. Portugal
  10. Frankrijk

* Hiervoor is gekeken naar boekingen met vluchten (vertrek) in de periode zaterdag 9 juli - zaterdag 23 juli. Deze periode is vergeleken met eenzelfde periode in juni, namelijk zaterdag 11 juni – zaterdag 25 juni. Het verschil tussen deze twee perioden bedraagt een toename van 150%.

Bron: www.skyscanner.nl