Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Spoedcursus smalltalk: zo praat je makkelijk met iedereen op dat feestje

Het is weer die tijd van het jaar, de bedrijfsfeesten en borrels staan voor de deur. Met andere woorden: zalen vol vreemden, en - erger nog - vage bekenden met wie je zo op het eerste gezicht niets gemeen hebt. Paniek? Welnee. Met deze tips en trucs sla jij je glansrijk door de avond heen. Verspi...

Spoedcursus smalltalk: zo praat je makkelijk met iedereen op dat feestje

Het is weer die tijd van het jaar, de bedrijfsfeesten en borrels staan voor de deur. Met andere woorden: zalen vol vreemden, en - erger nog - vage bekenden met wie je zo op het eerste gezicht niets gemeen hebt. Paniek? Welnee. Met deze tips en trucs sla jij je glansrijk door de avond heen.

Verspil geen minuut

Socializing begint al in de lift. Daar waar de meeste mensen glazig voor zich uit staan te staren, bewijs jij dat je geen wassenbeeld bent. Kijk om je heen en zeg opgewekt: “We zijn vast allemaal op weg naar hetzelfde feest”, waarna je jezelf voorstelt. Maak je niet druk als het gesprek stopt zodra de liftdeuren opengaan. Als jullie elkaar weer tegenkomen bij de bar, kost dat praatje totaal geen moeite meer.

Lotgenoten verenigt u

Weet dat je niet de enige bent die loopt te trillen op haar hoge hakken als je de zaal binnenkomt. Iedereen krijgt buikpijn bij het idee geen aanspraak te hebben en loopt het liefst in een rechte lijn naar de champagneglazen om zichzelf moed in te drinken.

Lees ook: 'Cocktail, Black Tie...' Wat moeten we dragen bij deze dresscodes?

Verboden vragen

"Hoe pas jíj in dit plaatje?" Ai, dit klinkt alsof je shock bent dat de ander ook is uitgenodigd. Nog zo een: "Wat brengt jou hier?" Dat kan origineler. Vraag liever welke plannen je gesprekspartner heeft voor de feestdagen. Voor je het weet, delen jullie tips over de mooiste skigebieden of je geheime glühweinrecept en wordt het toch nog gezellig.Strooi met complimenten

Nou ja, strooien… Het moet wel geloofwaardig blijven, maar een goed geplaatst compliment breekt het ijs. Dus houd je niet in als je een mooie armband ziet of de jurk van je dromen. Zo geef je de ander de kans iets te vertellen over de dingen waar zij van houdt.

Het is geen sollicitatiegesprek

Toon belangstelling voor iemands persoonlijke interesses. Smalltalk is niets meer dan een kletspraatje. Begin niet meteen over het werk. Je wilt niet de indruk wekken dat jij er als een speer vandoor gaat, als de baan van je gesprekpartner niet imponerend genoeg is.

Open blik

Laat je vooroordelen, hoe onschuldig soms ook, thuis. Dan ontdek je misschien wel dat die donkerharige beauty met haar killer Louboutins helemaal geen fan is van The Kardashians, maar van Jane Austen.  Beelden Nancy Reagan in het Witte Huis met 'kerstman' Larry Hagman en Alf: Hollandse Hoogte