Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Orgaandonatie wordt bespreekbaar door knuffels

Deze knuffeltransplantaties doorbreken het taboe Een walvis met drakenoren of een paard met giraffenbenen: deze zachte beesten zijn er niet alleen om mee te knuffelen. Het project Second Life Toys draagt een belangrijke boodschap, namelijk om orgaandonatie in Japan onder de aandacht te brengen. D...

Orgaandonatie wordt bespreekbaar door knuffels

Deze knuffeltransplantaties doorbreken het taboe

Een walvis met drakenoren of een paard met giraffenbenen:

Orgaandonatie

De directeurs van het bedrijf, Akira Suzuki en Togo Kida vertelden over orgaandonatie en het belang van de dialoog rondom dit gevoelige onderwerp. “In Japan is het aantal kinddonoren opvallend laag,” legt Togo Kida uit. “Er worden jaarlijks minder dan tien orgaantransplantaties gedaan.” In 1997 werd er namelijk in het orgaantransplantatie wet vastgelegd dat een patiënt eerst hersendood moest zijn voordat zijn of haar organen gebruikt mochten worden én dat er toestemming moest worden gegeven door de familie. Ook moest de betreffende patiënt vijftien jaar of ouder zijn om überhaupt toe te mogen stemmen. Deze regels zijn afgelopen jaren zeker versoepeld, maar er bestaat volgens mededirecteur Kida nog steeds een communicatieprobleem. In Japan is orgaandonatie een taboe. "Voor Japanners roept orgaantransplantatie een beeld over de dood op, hierdoor ontstaat er een barrière en wanneer het gaat over orgaantransplantatie bij kinderen wordt dit beeld nog eens versterkt.” Dit is precies waarom Second Life Toys zo belangrijk is. “We moesten iets bedenken om het onderwerp toegankelijker te maken.”

Orgaandonatie

“We beseften al snel dat speelgoed een krachtige uitstraling heeft,” zegt Togo Kida. Second Life Toys naait ‘gedoneerde organen of lichaamsdelen’ op kapotte knuffels. “Mensen sturen dus knuffels op die een transplantatie nodig hebben en anderen sturen knuffels op die gebruikt mogen worden als donoren.” Dit zijn knuffelbeesten die in goede conditie zijn, maar die niet langer gebruikt worden. Nadat een ‘zieke’ knuffel is genezen en is teruggestuurd naar zijn oorspronkelijke eigenaar, wordt er aan hem of haar gevraagd om een bedankbrief naar de eigenaar van de donorknuffel te sturen. Deze cyclus van behoefte, compassie en dankbaarheid ligt aan de kern van orgaandonatie.

Heeft uw kind zijn of haar knuffelbeest een transplantatie nodig, of kan de knuffel zich als donor aanbieden? Ga dan naar Second Life Toys voor meer informatie. Alle afbeeldingen met dank aan Second Life Toys.

Bron: The Creators Project