Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nederlandse architect Koen Olthuis ontwerpt Sea Pods

Een pod boven zee, daar hebben we toch wat vragen over. Jachten zijn zó 2021, trendsetters denken al druk na over nieuwe interactie met de zee. Een van hen is de Nederlandse architect Koen Olthuis die voor Ocean Builders SeaPods ontwierp als 's werelds eerste 'eco-restorative floating homes'. Wat...

Nederlandse architect Koen Olthuis ontwerpt Sea Pods

Een pod boven zee, daar hebben we toch wat vragen over.

Jachten zijn zó 2021, trendsetters denken al druk na over nieuwe interactie met de zee. Een van hen is de Nederlandse architect Koen Olthuis die voor Ocean Builders SeaPods ontwierp als 's werelds eerste 'eco-restorative floating homes'. Wat heerlijke vaagtaal is voor: 'Hoe dan?!'

Olthuis ontwierp drie pods: de SeaPod voor leven op het water, de GreenPod voor op het land en de EcoPod als milieuvriendelijk alternatief. Bij die laatste twee kun je je vast wel iets voorstellen, de SeaPod moet iets doen aan de groeiende vraag naar huizen aan de kust #oceanfrontliving

Elke pod, volmaakt voor zelfisolatie in tijden van pandemieën, is zo'n elf meter hoog, bevindt zich zo'n 2,5 meter boven de waterspiegel en is goed beschouwd een enorme dobber.

Hij biedt zo'n 44 vierkante meter woonruimte op drie halve etages, dit is de 'water patio'. Verder heb je een slaapkamer, een woonkamer...

... een keuken, een badkamer (wc-papier behoort tot het verleden, je spoelt je schoon, de grote boodschap wordt verbrandt en met die warmte wordt weer water verwarmd - alles is op duurzaamheid gericht) en een opslagruimte.

De eigenaar krijgt een smartring om de high techy-tech mee te bedienen, drones leveren boodschappen af.

In de douche (het is meer een compacte, complete spa) zit een klimwand om mee op het dak te komen, je dient dus wel behoorlijk fit te zijn om je boodschappen op te pikken.

De ontwerpers noemen dit 'a fun and unique way to get to the roof'. Misschien dat de drone ook op het plateau beneden kan landen, voor wie niet klautervaardig is? Plus: hoe kom je met die doos beneden als je je handen nodig hebt op die klimwand? Zo. Veel. Vragen! 

Hoewel de pods op de meeste tekeningen in zee liggen, zie je op andere schetsen onderaan toch een klein plateau om op te kunnen stappen voor je de trap naar boven neemt door de schacht. Hoe je er komt is ook niet duidelijk, vermoedelijk met een e-tender, al dan niet zelfvarend.

De onderkant biedt 'een natuurlijke habitat voor het zeeleven'. De pods – ze worden gebouwd in Panama - zijn vanaf september te koop vanaf 295.000 dollar tot 1,5 miljoen dollar.  

Het is een prachtig concept, maar niet duidelijk is hoe de megadobber zich houdt in zwaar weer. De stabiliteit wordt aangeprezen, maar je kunt je voorstellen dat de champagne uit je glas klotst bij een flinke storm. Plus: moet ie niet op een of andere manier geankerd worden, om te voorkomen die ie wegdrijft? En werkt het systeem ook nog als de onderkant onder de algen, kokkels en mosselen zit? 

Ook niet helemaal duidelijk is wie dit soort dingen voor de kust zou willen hebben: mensen steigeren al over windparken op zee die amper te zien zijn vanaf de wal – wil je echt het collectieve uitzicht over zee verbreken met een paar bewoonde dobbers? Hoe dan ook: binnenkort vast te bewonderen, voor een rijke enclave ergens ter wereld. En kudos voor Koen, voor deze nieuwe Nederlandse kijk op leven met/op het water! 

Visuals (c) Ocean Builders 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in