Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Must-see voor wijnliefhebbers: Bij deze restaurants vind je de meest exclusieve wijnkelders

Van enorm modern tot de Romeinse oudheid. Déze wijnkelders kunnen echt op je bucket-list als je wijnliefhebber bent. De meest exclusieve wijnen en collecties op plaatsen waar je ze niet altijd verwacht... Het New York-based Magazine Architectural Digest is altijd op zoek naar mooi design. Of dat ...

Must-see voor wijnliefhebbers: Bij deze restaurants vind je de meest exclusieve wijnkelders

Van enorm modern tot de Romeinse oudheid. Déze wijnkelders kunnen echt op je bucket-list als je wijnliefhebber bent. De meest exclusieve wijnen en collecties op plaatsen waar je ze niet altijd verwacht...

Het New York-based Magazine Architectural Digest is altijd op zoek naar mooi design. Of dat nou om interieur, parken of gebouwen gaat. Zij maakten een lijstje met de restaurants met mooiste wijnkelders en meest exclusieve collecties ter wereld.

Niet alleen een feest voor de smaakpapillen dus, maar ook voor de ogen! Dit zijn ze:

Geheime kelder

Dit restaurant uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging in de jaren 30 schuilt achter nummer 21 op West 52nd Street in New York. Ze hebben een heuse geheime wijnkelder, die de collectie uit het zicht van de wet moest onttrekken.

Bij 21 bewaren ze de beroemdste wijnen ter wereld, bijvoorbeeld de Montrachet 1898, Petrus 1982 en Romanée-Conti 1880.

Daarnaast lagen ook de collecties van de groten der aarde hier. Sophia Loren, Richard Nixon, Aristotle Onassis en Elizabeth Taylor gaven hun wijnen hier in bewaring. Bijzonder!

Beeld: 21

Romeinse kelder

Onder de vloer van tweesterren restaurant Don Alfonso 1890 in Sant’Agata te Italië, verzamelden Alfonso Laccarino en zijn zoon Ernesto Laccarino een collectie van meer dan 25.000 (!) flessen.

Ooit was het een pre-Romeinse grot, ontdekt in de bergen van de kust. En als die Romeinen érgens verstand van hadden, dan was het wel (het bewaren) van wijn.

Beeld: Don Alfonso 1890

Amerikaanse wijngeschiedenis

De collectie geeft perfect de ontwikkeling van het Californische wijngebied Napa Valley weer met wijnen uit de regio van 1950 tot nu. Verder is Pers St. Helena vooral bekend door het opleiden van fantastische sommeliers.

Beeld: Morgan Bellinger

Mooiste verzameling in Azië

Misschien wel de meest uitgebreide en exclusieve wijncollectie in Azië. In de koepel van Grand Hotel Lisboa in Macau vind je bij dit Franse restaurant Robuchon au Dôme, behalve een geweldig uitzicht over de stad, ook een collectie van 16.800 wijnen.

Ze hebben niet voor niets een vermelding op de World's Best Wine List en een Wine Spectator's Grand Award.

Beeld: GutGut Photography

De wijnkelder van je dromen

Het restaurant is relatief nieuw en daarom kon de sommelier van dienst, Romain Iltis, samen met architect Mario Botta, helemaal los op het design. Dit is geen kelder meer, maar een balzaal. De 12.000 flessen die het restaurant  Villa René Lalique rijk is, worden als het ware tentoon gesteld.

Romain is één van de beste sommeliers van Frankrijk en verzamelde een collectie met meer dan 650 wijnen uit de Elzas, aangevuld met prijswijnen uit heel de wereld.

Denk aan bijvoorbeeld aan de Dom Ruinart Rosé 1985. Prachtig én in de Elzas dus je rijdt er in een halve dag naartoe.

Beeld: Enrico Cano

Bron: Elizabeth Quinn Brown voor Architectural Digest