Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Melania Trump geeft Witte Huis een make-over

De First Lady drukt haar stempel op 1600 Pennsylvania Avenue. Het heeft even geduurd – de Trumpjes wonen al in het Witte Huis sinds januari 2017 – maar First Lady Melania heeft nu toch eindelijk wat renovaties laten uitvoeren, waar later aan kan worden afgezien dat ze in de ambtswoning van de pre...

Melania Trump geeft Witte Huis een make-over

De First Lady drukt haar stempel op 1600 Pennsylvania Avenue.

Het heeft even geduurd – de Trumpjes wonen al in het Witte Huis sinds januari 2017 – maar First Lady Melania heeft nu toch eindelijk wat renovaties laten uitvoeren, waar later aan kan worden afgezien dat ze in de ambtswoning van de president van de Verenigde Staten heeft gewoond.

Zo ontwierp ze een nieuw tapijt voor de Diplomatic Reception Room, omdat het oude versleten was. In de rand zitten de bloemen van alle vijftig staten verwerkt, wat een leuke persoonlijke touch van Melania was.

"We zijn dankbaar dat we in dit symbool van onze nationale geschiedenis mogen wonen, maar vooral vereerd dat we een rol mogen spelen in het herstel en verfraaien van deze bijzondere plek," zei de First Lady over haar plannen.

Het Witte Huis is zowel het kantoor van de president en zijn staf als een woning voor het presidentiële gezin en een 'levend museum' dat jaarlijks door zo'n half miljoen mensen wordt bezocht. Gisteren had nog maar het tweede staatsdiner in Trumps regeringsperiode plaats, toen de premier van Australië op bezoek was en men dineerde in de State Dining Room.  

Renovaties die de geschiedenisboeken halen zijn de krenten in de pap voor een First Lady tijdens de ambtstermijn van haar man. Met dank aan Jackie Kennedy die geschokt was toen ze in 1961 ontdekte dat het beroemdste huis van het land vol stond met goedkope reproducties uit een warenhuis in New York. Ze staat hier in de Yellow Oval Room, in een Oleg Cassini, in 1963. 

Jackie nam het initiatief tot het oprichten van een stichting: The White House Historical Association. Met hulp van een adviescomité wist ze het interieur van het Witte Huis te cureren tot iets waarin al het meubilair en de kunst in de 132 kamers museumwaardig was. De stichting staat toe dat hier jaarlijks 1 tot 1,5 miljoen aan wordt uitgegeven.

In 1979 deed Rosalynn Carter net zoiets: dankzij het  White House Preservation Fund kunnen de staatsiekamers worden opgefrist.

Barbara Bush was degene die het meeste impact heeft gehad op de kunstcollectie van het Witte Huis: ze breidde die uit en zorgde ervoor dat de openbare ruimtes fraai met de schilderijen en andere kunstwerken werden gedecoreerd. Hier wacht ze in 1991 met hondje Millie en kleindochter Barbara Jr.  op de trappen tot haar man met de presidentiële heli in de tuin is geland.

Michelle Obama hield zich vooral bezig met de tapijten, lopers en gordijnen en voegde vier kunstwerken met Amerikaanse abstracte kunst toe aan de Old Family Dining Room. Ze loopt hier samen met Barack naar de grote hal. 

Goed, wat heeft Melania gedaan? De Rode Kamer is onder haar bezielende leiding niet langer roze verbleekt, maar weer diep rood.

In de Groene Kamer is ze met de gordijnen in de weer geweest: die van voor en achter zijn gewisseld, zodat er geen nieuwe hoefden te worden gekocht, alleen de franje is vervangen...

...en verder is de boel wat opgefrist om de schilderijen beter te laten uitkomen. 

En in de Blauwe Kamer liet ze het Bellangé meubilair uit 1817 verder restaureren..

...iets waar Michelle Obama al mee was begonnen, dus laten we in dit geval maar spreken van een co-productie. 

Foto's (c) ANP, Het Witte Huis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in