Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Maak kennis met Chanel no 55.55

Beroemde geur viert 100ste verjaardag in stijl! Chanel No. 5 is vermoedelijk het bekendste parfum ter wereld. Het is gemaakt door parfumeur Ernest Beaux in opdracht van Coco Chanel die iets moderners wilde dan 'weer een bloemengeur'. Ze was in die tijd al een succesvolle couturier en een vrijgevo...

Maak kennis met Chanel no 55.55

Beroemde geur viert 100ste verjaardag in stijl!

Chanel No. 5 is vermoedelijk het bekendste parfum ter wereld. Het is gemaakt door parfumeur Ernest Beaux in opdracht van Coco Chanel die iets moderners wilde dan 'weer een bloemengeur'.

Ze was in die tijd al een succesvolle couturier en een vrijgevochten vrouw met een eigen blauwe Rolls-Royce en balanceerde handig tussen een dame en een maîtresse zijn. Coco had het vooral heel erg leuk en trok zich verfrissend weinig aan van wat anderen daarvan vonden.

Zoals Chanel, hier in 1926, vrouwen eerder had bevrijd uit het korset, wilde ze hen ook verlossen van bloemengeuren. Ze vond dat een vrouw moest ruiken als een vrouw en niet als een bloem. Beaux ontwikkelde op basis van deze instructies twee reeksen van parfums – de ene was genummerd van 1 tot 5 en de andere van 20 tot 24.

Zonder aarzelen koos Chanel voor het vijfde parfum: ze was extreem schoon op zichzelf en rook er iets van de zeep in terug waar ze al sinds haar jeugd dol op was. Het werd in een minimalistische verpakking in 1921 uitgebracht, op de vijfde dag van de vijfde maand, omdat ze in het geluk van het getal 5 geloofde.

Om de aanstaande 100ste verjaardag van de geur (met aldehyden en oranjebloesem in de hoofdrol) te vieren, heeft het modehuis voor de nieuwe Collection No 5, de eerste high jewellery lijn gewijd aan een Chanelparfum, een diamanten collier laten maken. De blikvanger van het collier is een ontwerp in de vorm van het beroemde flesje.

Het stralend middelpunt is een diamant van – what else? – 55.55 karaat. Die diamant is omringd met 104 ronde en 42 baguette diamanten, de peervormige onderaan staan voor druppels parfum. Knap detail is de sluiting, die ook de vorm van een 5 heeft: Coco's geluksgetal.

Patrice Leguereau, director of the Chanel Fine Jewelry Creation Studio, ontwierp het sieraad dat niet te koop is. Het wordt bewaard en tentoongesteld in de Chanel Patrimoine archieven in Parijs. De rest van Collection No 5 – 122 topstukken, allemaal geïnspireerd op het parfum – komt wel op de markt.

Foto's (c) Chanel, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in