Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe megalomaan wordt de nieuwe stad Neom?

Het wordt óf een nieuw wereldwonder óf een enorme flop. Wie geld als water heeft kan het breed laten hangen. Al kun je je afvragen of je er geen nuttigere dingen mee kunt doen dan een futuristische nieuwe stad in de woestijn bouwen. Omstreden kroonprins Mohammed bin Salman wil in het noordwesten ...

Hoe megalomaan wordt de nieuwe stad Neom?

Het wordt óf een nieuw wereldwonder óf een enorme flop.

Wie geld als water heeft kan het breed laten hangen. Al kun je je afvragen of je er geen nuttigere dingen mee kunt doen dan een futuristische nieuwe stad in de woestijn bouwen.

Omstreden kroonprins Mohammed bin Salman wil in het noordwesten van Saoedi-Arabië Neom laten verrijzen, een amalgaan van het Griekse woord voor nieuw en het Arabische woord voor toekomst.

Alles aan dit smart city project is adembenemend ambitieus, maar het meest opvallend aan Neom is The Line, een lineaire stad die 33 keer zo groot wordt als New York. In de woestijn heb je de ruimte, moet MBS hebben gedacht.

Die stad bestaat uit twee gebouwen van 500 meter hoog en samen 200 meter breed die parallel aan elkaar lopen in een lijn van 170 km over kustgebied, woestijn en bergen. Deze spiegelende Mirror Line zal zichtbaar zijn vanuit de ruimte.

Neom wordt groter dan Koeweit en zou voor 1 triljoen dollar te realiseren moeten zijn; MBS wil de The Line in 2030 klaar hebben. Technisch gezien gaat het zeker vijftig jaar duren om dit megalomane project neer te zetten, dus vooralsnog is die deadline wensdenken.

Wat weten we nog meer van Neom? Er moeten 9 miljoen mensen gaan wonen, de stad moet 380.000 banen opleveren en wordt ontworpen rond Zero Gravity Urbanism. Dat is architecten-speak voor je moeiteloos heen op, meer en heen en weer kunnen bewegen tussen die twee lijnen.

Het ziet eruit als scifi, maar technisch gezien is het vermoedelijk wel te realiseren. In het concept zijn er steeds lagen met parken, voetgangersgebieden, scholen, huizen en kantoren, zodat alles wat je nodig hebt binnen vijf minuten bereikbaar is. Neom is autovrij, moet je van de ene kant van The Line naar de andere dan stap je in de high speedtrain die je in 20 minuten op je bestemming brengt.

Het lijkt in niets op traditionele Arabische steden (of welke stad op aarde dan ook) en is alleen daarom al spectaculair modern.

De stad zou bovendien duurzaam en vrijwel zelfvoorzienend moeten worden: verticale boerderijen verbouwen groenten en fruit die door robots worden geplukt en naar 'community kantines' worden gebracht. Je zorgt niet zelf voor je maaltijden, maar kunt een abonnement nemen op ontbijt, lunch en diner.

Drones worden ingezet voor boodschappen en andere diensten, maar ook voor de veiligheid: met andere woorden, er is 24/7 surveillance en microfoons monitoren alles, dus zeg maar dág tegen je persoonlijke vrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Daar krijg je dan wel alles high tech voor terug, waaronder een Jurassic Park eiland met robotdinosaurussen voor een uitje en de mogelijkheid om te skiën in de woestijn.

Aan de kustkant moet een jachthaven komen die zich kan meten met die aan de Rivièra. Liefhebbers van sport kunnen terecht in een stadion dat zich op zo'n 300 meter hoogte bevindt: enig voor als je van kooigevechten met robots houdt.

Er moet ook een nepmaan komen die elke nacht vol is en fraai licht biedt, ook op het kunststrand met zand dat glinstert in het donker. Met 'cloud seeding' kunnen er stortbuien worden gecreëerd waarmee de oogst kan groeien en die een miljard te planten bomen in leven moeten houden die van Neom een weelderige groene oase moeten maken.

MBS wil Neom laten bouwen om de bevolking van Saoedi-Arabië te laten groeien. Die bestaat momenteel uit iets minder dan 35 miljoen mensen, hij mikt op 50 miljoen in 2030, waarvan de helft zich er vanuit het buitenland wil vestigen (moet je wel zin hebben in de middeleeuwse wetgeving en normen en waarden, natuurlijk).

En er zijn wel meer minpuntjes. Sinds de pandemie staan mensen niet te trappelen om dicht op elkaar te wonen. In Neom wordt weinig tot geen rekening gehouden met vogels en (huis)dieren, wat het nogal een steriele toestand maakt. De lengte en grootte van het glimmende gebouw kan bovendien trekvogels in de war maken, wat weer niet milieuvriendelijk is.

Bovendien kun je je afvragen of de Arabische elite die het zich zou kunnen veroorloven om er te gaan wonen bereid is hun Rolls-Royce's en supercars op te geven om voortaan per trein te reizen. Plus: heeft de wereld echt zo'n stad nodig en kan het geld niet beter worden gestoken in wereldwijde groene energie, bomen planten om de aarde af te koelen en landbouwprojecten die voor voedsel en welvaart zorgen?   

Financieel staat MBS er zo goed als alleen voor, buitenlandse investeerders zien het project niet zitten. Het verloop binnen de staf van Neom is bovendien enorm, omdat niet iedereen meegaat in de fantasie van de prins. "Er kan niet eens een schatting van de kosten worden gemaakt," zegt een medewerker aan het skiresort. "We waren gebouwen aan kliffen aan het hangen zonder iets van de geologie te weten." Vooralsnog is het project dus vooral een proefballon, hoe spectaculair het er ook uitziet.

Foto's (c) Neom

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in