Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het is even schrikken: wat kost een designer handtas nu echt?

Het zijn dure tijden en dan is het toch interessant om te kijken wat de werkelijke kosten van een dreamy designer handtas zijn, qua waar voor je geld.

designer handtas

Een mooie handtas, daar kan een mens heel gelukkig van worden. En iedereen weet dat je niet alleen betaalt voor de materialen en maakkosten, maar ook voor het merk, het verhaal, de overhead en de beleving.

Maar het zijn dure tijden en dan is het toch interessant om te kijken wat de werkelijke kosten zijn en hoe vaak die prijs over de kop gaat, qua waar voor je geld.

Leermeester

Volkan Yilmaz (@tanner.leatherstein op TikTok, hij werkt als sinds zijn elfde met leer) is iemand die dat uitzoekt. Hij is een leerexpert en demonteert luxe designer tassen. Daarna – heiligschennis! – giet hij er chemische aceton op en steekt de resten zelfs in fik om uit te zoeken hoe een tas is gemaakt en welke materialen er zijn gebruikt.

Winstmarges

Daar komen best schokkende dingen uit: een Chaneltas van 1130 euro blijkt aan materiaal en arbeidskosten 85 euro te hebben gekost. En een Bottega Veneta van 2358 euro kostte het label slechts 235 euro om te maken – dat is een leuke winstmarge.

Zo gaat hij te werk

"Het eerste wat ik doe als ik een leren tas in handen krijg, ik hem gewoon voelen," zegt Yilmaz in de Daily Mail. "Voelt ie plastic-achtig of kan ik de natuurlijke vorm van het leer voelen? Veel luxe labels laten leer standariseren door er een laagje van acryl over aan te brengen om imperfecties te verzoeken. Dat kun je zien als make-up. Leer is bijna nooit puntgaaf, dieren lopen littekens en vlekken op.

Kunststof laagje

Zo'n 90 procent van de huiden heeft zo'n oppeppertje nodig. Er kan een patroon of reliëf op die plastic-achtige finish worden gestanst om het een betaalde look te geven, zoals het geborstelde Saffiano-leer van Prada, maar die techniek kan ook worden gebruikt om te verdoezelen dat materiaal van lage kwaliteit is. Daarna kijk ik naar het vakmanschap: is alles perfect recht gestikt, hoe ingewikkeld is het ontwerp in het algemeen, waar is de voering van gemaakt?"

Geen leer, maar canvas

Daarna begint het sloopwerk, om te zien wat voor leer er écht is gebruikt. Met ontluisterende resultaten. "Het is begonnen toen ik in 2021 met mijn vrouw een Louis Vuitton winkel inliep," zegt hij. "Toen ik de prijzen zag, was ik benieuwd naar hoe de handtassen gemaakt werden. In een opwelling heb ik toen een aktekoffer van 1488 euro gekocht en die uit elkaar gehaald. Ik was teleurgesteld toen ik zag dat het grootste deel van de koffer niet eens van leer gemaakt was, maar van veel goedkoper canvas."

Prima alternatieven

Hoewel niet elk luxe label de goedkoopste route kiest (Yilmaz is minder kritisch op Hermès dat het hele proces in eigen hand houdt) schat hij in dat ook die tassen overmatig geprijsd zijn als je kijkt naar leer en arbeidskosten. Wil je niet de hoofdprijs betalen voor een leuke tas, dan kun je afgaand op zijn onderzoeken goed terecht bij Zara en Marks & Spencer.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Luxe leven
  • Getty Images