Diamanten klonen, klinkt dat als veelbelovend of het begin van het einde?
Een 'Lab created' of 'Lab grown' diamant is een door mensen gemaakte diamant met exact dezelfde chemische structuur, kristalstructuur, optische en fysieke eigenschappen als een natuurlijke diamant. Alleen met speciale apparatuur bij gespecialiseerde bedrijven is het verschil te onderscheiden. Hier is het Nederlands Edelsteen Laboratorium in Leiden het enige instituut dat het onderscheid kan maken.
Een echte kenner ziet 'jaarringen' zoals bij een boom in een natuurlijke diamant en natuurlijke diamanten reageren vaak anders op ultraviolet licht. Het verschil is echter voor een leek (en overigens ook voor de meeste geologen) niet waarneembaar, die ziet het hooguit aan het certificaat. Een in het wild gemijnde diamant krijgt boven een bepaald karaat een GIA certificaat, een gekweekte een IGI certificaat.
Diamant - de Stuart van de Oranjes is een natuurlijk exemplaar - is niets meer dan koolstof die onder enorme druk op minimaal 120 km onder het aardoppervlak gedurende miljarden jaren is gekristalliseerd. In het laboratorium gebeurt precies hetzelfde: onder hoge druk en hoge temperaturen wordt de kristallisatietechniek van koolstof zo verfijnt dat lab-diamanten, zoals gezegd, bijna niet van de natuurlijke te onderscheiden zijn, maar in verhouding wel bliksemsnel gemaakt kunnen worden.
Extra voordeel is dat het beter is voor mens en milieu: diamantwinning gaat gepaard met forse CO2 uitstoot en mensen werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden in de mijnen. Bovendien is de voorraad natuurlijke diamanten (dit collier is van Messika) eindig en kunnen synthetische diamanten zo toch in de vraag naar bling voorzien.
De techniek wordt al sinds de jaren vijftig toegepast, synthetische diamanten werden voorheen vooral gebruikt voor boren en slijpgereedschap. Nu er steeds grotere exemplaren van uitmuntende kwaliteit kunnen worden gemaakt, stijgt de vraag vanuit de juwelenmarkt explosief. Deze ring is de Nakia van Diamonds By Me, 2 karaat in witgoud, met een diamant uit het lab.
Het schone, moderne hightech imago helpt daarbij, net als de prijs: een lab-flonker is gemiddeld 30 tot 40 procent goedkoper dan een natuurlijke (deze ketting met Lab Diamonds is van Ada Diamonds).
Bij gekleurde diamanten, die in de natuur zeer zeldzaam zijn, is het prijsverschil nog veel groter. De vraag is echter wel hoe exclusief diamant nog is, als die gewoon gekweekt kan worden: misschien dat zo'n steen niets aan schittering inlevert, maar toch wel wat aan magie.
Foto's © ANP, iStock
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in