Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Dit is waarom we rozen geven met Valentijnsdag

Nog even en de rode harten veroveren onze winkeletalages zoals ieder jaar; Valentijnsdag hangt in de lucht. Verwenartikelen zoals zachte handdoeken, kussens en geurig badzout kleuren het straatbeeld. Keuze genoeg om je lief mee te verwennen, maar op de dag van de (anonieme) liefde blijft het numm...

Dit is waarom we rozen geven met Valentijnsdag

Nog even en de rode harten veroveren onze winkeletalages zoals ieder jaar; Valentijnsdag hangt in de lucht. Verwenartikelen zoals zachte handdoeken, kussens en geurig badzout kleuren het straatbeeld. Keuze genoeg om je lief mee te verwennen, maar op de dag van de (anonieme) liefde blijft het nummer 1 geschenk toch een prachtige bos bloemen.

En dan bij voorkeur rode rozen. Maar waar komt het idee van bloemen geven eigenlijk vandaan? Wanneer kun je het beste rozen geven en op welk moment zijn tulpen of dahlia’s een betere keuze? 

Bloemen met een geheime boodschap 

Al sinds eeuwen worden bloemen gebruikt als symbool voor liefde, huwelijk en vriendschap. Maar ook als middel om te waarschuwen of je trots uit te spreken. In de Victoriaanse tijd werd het geven van een boeket vaak gebruikt om geheime boodschappen over te brengen. Op het openlijk uiten van gevoelens bestond toen nog een stevig taboe en via een bloem of boeket, vonden aanbidders een veilige weg om toch hun emotie of gedachte over te brengen. Met voor iedere gelegenheid een passende bloem. De betekenis van al die verschillende soorten werd gehaald uit bestaande mythen en fabels, of gewoonweg verzonnen door de creatieve geest van de gever. 

Bekijk ook: Hartverwarmend: 9 mannen vertellen wat liefde voor hen betekent 

Rode rozen dankzij het bloed van Aphrodite 

Rode en witte rozen staan in veel westerse culturen voor liefde, schoonheid, passie en romantiek. Van oorsprong staat de roos symbool voor de Godin van de Liefde. Zo ook bij de Grieken, die hun Godin van de Liefde Aphrodite noemden. Een mythologisch verhaal gaat over de liefde tussen Aphrodite en Adonis, die tragisch verstoord werd toen Adonis gewond raakte en Aphrodite hem, tevergeefs, probeerde te redden. Ze haalde zichzelf lelijk open aan een struik rozendoorns, waarbij haar bloed de witte rozen rood kleurde. Volgens het verhaal zou vanaf dat moment de rode roos zijn ontstaan, die de eeuwige liefde symboliseerde. 

Maar wat als je eens iets anders zou willen kiezen dan rode rozen? Een paar soorten met hun betekenis voor je op een rij.

Tulpen 

De rode tulp staat voor ‘volmaakte liefde’. Een Turkse legende vertelt het verhaal van prins Farhad die, toen hij hoorde dat zijn geliefde Shirin vermoord was, zichzelf met paard en al in een ravijn stortte. Uit iedere bloeddruppel die hij liet, zou een rode tulp zijn ontstaan. Als symbool voor zijn onuitputtelijke liefde voor haar. 

Roze en gele tulpen symboliseren warme gevoelens en hopeloze, onbereikbare liefde. Het mooie van tulpen is ook, dat ze doorgaans langer in bloei staan dan andere bloemen, waardoor je er ook ver na de 14e nog van kunt genieten. 

Orchideeën 

Met een orchidee spreek je je waardering uit over de schoonheid en kracht van de ander. Orchideeën zijn niet makkelijk te vinden en daarmee bijzonder om te geven. Ze vragen wel om een beetje extra aandacht, maar dan bloeien ze ook echt prachtig. 

Dahlia’s 

Dahlia’s staan voor elegantie en waardigheid, maar bovenal voor eeuwige verbondenheid. Ben je van plan je lief ten huwelijk te vragen? Doe het met een Dahlia! 

Paradijsvogelbloem 

De fel oranje paradijsvogelbloem wordt ook wel gegeven bij 9 jaar huwelijk. De bloem symboliseert trouw en eeuwige schoonheid, en vrijheid en geluk. Een mooi alternatief voor rozen misschien, waarmee je je, uitbundig en elegant, prachtig kunt distantiëren van een cliché. 

Lelies, zonnebloemen en de rest 

Een lelie staat voor geluk (je bent lief) en een zonnebloem voor bewondering en kracht, een jasmijn voor vriendschap, de amaryllis voor betoverende schoonheid (en voor ‘ik ben trots op je’), de begonia staat voor waarschuwen (onze liefde is ontdekt) en een clematis voor creativiteit en intelligentie. 

Zoveel bloemen, zoveel lieve en geheime boodschappen dus. Voor iedere gelegenheid en bij elk gemoed een passende bloem. Hoe mooi is dat? Happy Valentine’s day!