Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Binnenkijken in het kerstkasteel van gravin Tamara van Nayhauss

Voor als je nog stijlvolle inspiratie voor je kersttafel zoekt. In Duitsland zijn ze dol op kerst, maar krijgt het zeer traditionele Weihnachten wel steeds vaker gezelschap van wat modern kerstdecor. Zoals dat van Tamara gravin van Nayhauss-Cormons (1972), een bekende Duitse televisiepresentator ...

Binnenkijken in het kerstkasteel van gravin Tamara van Nayhauss

Voor als je nog stijlvolle inspiratie voor je kersttafel zoekt.

In Duitsland zijn ze dol op kerst, maar krijgt het zeer traditionele Weihnachten wel steeds vaker gezelschap van wat modern kerstdecor. Zoals dat van Tamara gravin van Nayhauss-Cormons (1972), een bekende Duitse televisiepresentator en lifestyle blogger bij wie we mogen binnenkijken.

Tamara is ook nog eens van adel: haar vader is Mainhardt graaf van Nayhauss en ze trouwde eveneens met een aristocraat: Alexander graaf van Kalckreuth, met wie ze twee zonen heeft. Haar ándere grote liefde: mooie schoenen. 

Ze woont bovendien beeldig én ze is dol op kerst. Hier leidt ze je rond bij de voorbereidingen. "Tijdens de advent moet het huis aanvoelen als een omhelzing," zegt Tamara. "Het moet boven alles gezellig zijn. Ik zet graag overal kaarsen neer, er moeten veel zachte kussens zijn en ik versier het huis met kerstrood en glitter."

En dit jaar lopen er ook heel veel zilveren hertjes door het kerstdecor.

De gravin is van mening dat een huis eruit mag zien alsof er in geleefd wordt. "Ik wil dat het interieur een verhaal vertelt over de bewoners," zegt ze. "Ik heb liever niet dat het eruit ziet als een stijlvolle showroom, er mag hart, ziel en dagelijks leven terug te vinden zijn. Dat geeft het karakter."

Zo traditioneel als ze haar huis in kerstsfeer brengt, zo pakt ze ook haar kerstkaarten aan: ze worden met liefde met de hand geschreven aan haar bureau in de bibliotheek.

Ook die ruimte is subtiel in kerstsfeer: de feestdagenfan heeft inmiddels acht verhuisdozen met verschillende versieringen op thema, die om de beurt mogen schitteren. Dit jaar zijn hier zilver en wit aan de beurt. 

'Als de gastvrouw ontspannen is, wordt het vanzelf een geslaagde avond.' Het is Tamara's gouden regel voor een goed humeur. Voor een etentje neemt ze dan ook altijd even tijd voor zichzelf in de wintertuin, een grote serre die ze naar gelang het seizoen inricht. Ook hier is de kerstversiering in wit en zilver gehouden.  

En voor deze winter werden het verder zachte stoffen, mat licht en ijsblauw.

Hoewel Tamara houdt van aanschuiven aan een mooi gedekte tafel, gaat het haar meer om sfeer. Met de feestdagen verwacht ze 'familie en lieve vrienden' en dit zal het ongeveer worden...

... een lange tafel aangekleed als kerstlandschap met vers dennengroen, kerstballen en rode bessen.

De tafelstyling is rustig gehouden, de details zijn verfijnd en er is geen sprake van een groot centerpiece, iedereen kan elkaar makkelijk zien en soepel met elkaar praten, om het gezellig te houden. 

Na het diner verplaatst het gezelschap zich naar de woonkamer voor espresso en kruidkoekjes. Het interieur is hier een mengeling van klassieke familiestukken en moderne zelfgekozen meubels, zoals de marmeren tafel.

"Voor een prettige ontvangst van mijn gasten zorg ik voor veel mooi licht en versiering in elke kamer," zegt Tamara. "Let ook op de juiste geur! Als het ruikt naar kaneel en vanille-croissants, nemen alle verwachtingen rond kerstmis toe."

Ben je geïnspireerd geraakt door Tamara's huis? Veel items in Tamara's kerstkasteel zijn verkrijgbaar bij WestwingNow.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in