Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Binnenkijken bij socialite Gloria Vanderbilt

Maximalisme in Manhattan! Het appartement van legendarische socialite Gloria Vanderbilt aan 30 Beekman Place in New York staat te koop voor 1,125 miljoen dollar... ... een relatief bescheiden prijs voor die postcode aan de East River. Gloria kocht het appartement in 1997 en woonde er tot haar doo...

Binnenkijken bij socialite Gloria Vanderbilt

Maximalisme in Manhattan!

Het appartement van legendarische socialite Gloria Vanderbilt aan 30 Beekman Place in New York staat te koop voor 1,125 miljoen dollar...

... een relatief bescheiden prijs voor die postcode aan de East River.

Gloria kocht het appartement in 1997 en woonde er tot haar dood in 2019.

Het ligt op de eerste verdieping van een gebouw uit 1931 en telt drie slaapkamers, twee badkamers en een apart toilet.

Haar motto was 'decoreren is als een autobiografie' en haar maximalistische stijl getuigt daar uitbundig van.

Het interieur weerspiegelt de smaak van de elegante vrouw die het inrichtte.

Het appartement is gevuld met excentriek home decor, levendige kleuren, religieuze iconografie, kunst die door Vanderbilt zelf is gemaakt en handgeschreven quotes op de muren...

... zoals deze van toneelschrijver Lee Wilson Dodd: “Much that I sought I could not find. Much that I found I could not bind. Much that I bound I could not free. That which I freed returned to me.”

Vanderbilt bezat ook het kunstatelier op de begane grond onder haar appartement, ook dat zal binnenkort op de markt komen.

De keuken was duidelijk niet haar domein, ze had een huishoudster die daar de scepter zwaaide...

...en het contrast is groot. 

Gloria's zoon, CNN-anchor Anderson Cooper (hier met zijn moeder in 2016) zegt: "Toen ik een kind was, verhuisden we om de vier jaar. Mijn moeder was eeuwig aan het renoveren en opnieuw aan het inrichten, ze was nooit tevreden met het verhaal wat een kamer op dat moment vertelde. Ze werd snel rusteloos in een huis, dus het feit dat ze hier 23 jaar heeft gewoond, is een teken hoe gelukkig ze hier was."

Kunstenaar, actrice, model, schrijver en modeontwerper Gloria Vanderbilt behoorde tot de legendarische Vanderbiltjes, een van de rijkste dynastieën van New York, afkomstig uit Nederland.

Als kind was ze een speelbal van haar moeder en tante die allebei de voogdij wilden om aan haar trustfonds te kunnen komen.

Ze had professioneel succes, maar pech in de liefde. Gloria trouwde vier keer, drie huwelijken eindigden in echtscheiding, met haar laatste man was ze vijftien jaar gelukkig tot hij stierf tijdens een open hart-operatie.

In haar tweede huwelijk kreeg ze zonen Stan en Christopher, in haar vierde nog eens twee zonen, Carter en de eerder genoemde Anderson. Carter pleegde in 1988 zelfmoord.

Vanderbilt had romances met onder andere Gordon Parks, Marlon Brando, Frank Sinatra, Howard Huges en Roald Dahl. Daarnaast was ze dikke vriendinnen met ontwerpster Diane von Furstenberg en noemde actrice en komiek Kathy Griffin haar 'fantasiedochter'. Truman Capote baseerde het personage Holly Golightly in Breakfast at Tiffany deels op Gloria.

Foto's © ANASTASSIOS MENTIS/BROWN HARRIS STEVENS, GETTY IMAGES

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in