Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

Door Ella Vermeulen
Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

Wachttijd: drie tot zeven maanden - damn! 

Bedelarmbandjes zijn al in trek sinds de mens het vuur uitvond en daaromheen zittend tijd en licht had om iets leuks in elkaar te prutsen van schelpjes en steentjes.

Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

Koningin Victoria is de gangmaker van de moderne bedelarmband: ze rinkelde van de aandenkens aan dierbaren en ontketende zo een rage onder de Britse aristocratie. De bedelarmband kreeg een update toen soldaten in WOI en WOII die soort kleine souvenirs meenamen naar huis, voor hun vriendinnen, zusjes en echtgenoten.

Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

Na de oorlog werd het traditie om een meisje bij belangrijke gebeurtenissen een bedeltje als aandenken te geven, al waren het ook vaak souvenirs van een vakantie. Elk dolfijntje of schildje vertelde zo een verhaal. Dat verzamel-en-verhaal-aspect is enigszins verloren gegaan bij de moderne bedelarmband, die vaak kant-en-klaar wordt gekocht, soms met bedels die meer op kleur worden gekozen dan dat de 'charms' nog een persoonlijke betekenis hebben.

Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

Britse sieradenontwerper Annoushka Ducas wil juist het persoonlijke benadrukken met haar My Life in Seven Charms ontwerp. Het begint met diverse één op één gesprekken met Ducas, waarna Annoushka zeven bedels ontwerpt die het verhaal van het leven van de drager vertellen "als een kleine biografie in zeven schatten."

Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

De zeer persoonlijke bedelarmband begint bij 38.000 euro (een bovengrens is er niet) en kost drie tot zes maanden om te maken. Je krijgt er een doosje in de vorm van een boek én een 'making of' plakboek bij.

Annoushka Ducas: je leven in 7 bedels

Annoushka's eigen armband telt een gele onderzeeër omdat ze als kind op Yellow Submarine van de Beatles danste. Daarnaast een gouden visgraat die verwijst naar de vishandel van haar moeder, een hondenpootafdruk met diamanten voor haar geliefde Franse bulldogs en vier parels als erwtjes in een peul, als het symbool van haar vier kinderen. Verder een robijnen kabelbaantje omdat haar gezin zo van skiën houdt, een globe met een diamantje op de plek van Hong Kong waar ze haar man ontmoetten én een bedel voor de man in kwestie: "Ik wilde hem eerst een gouden rots geven, als mijn rots in de branding, maar hij zag zich meer als 'Sex on Legs'," aldus Ducas. Zó persoonlijk, dus. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in