Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Alles over de Michelinsterren voor 2018 + de voorspelling van de redactie!

Op 11 december worden in het DeLaMar theater in Amsterdam de Michelinsterren voor 2018 uitgereikt. Een hoogtepunt voor iedereen met culinair hart. Voor ons ook een moment om die nieuwe leuke restaurants te vinden waar we anders aan voorbij gaan. Hoe zat het ook al weer met die sterren en dít voor...

Alles over de Michelinsterren voor 2018 + de voorspelling van de redactie!

Op 11 december worden in het DeLaMar theater in Amsterdam de Michelinsterren voor 2018 uitgereikt. Een hoogtepunt voor iedereen met culinair hart. Voor ons ook een moment om die nieuwe leuke restaurants te vinden waar we anders aan voorbij gaan. Hoe zat het ook al weer met die sterren en dít voorspelt de redactie:

Bandengigant Michelin maakt al vanaf 1900 een gids met tips voor chauffeurs. Waar kun je onderweg goed eten en slapen? De zogenoemde 'omrijd-adressen' zorgden ervoor dat er meer kilometer werden gereden en uiteindelijk ook meer banden verkocht. Een sterk stukje marketing. 

In 1926 werd de eerste ster toegekend om hoge kwaliteit aan te duiden en in de loop van de tijd kwamen daar een tweede en een derde ster bij. Het rode boekje met stevige kaft ligt in menig dashboardkastje, maar is al lang niet meer alleen voor chauffeurs!

Waar staan die sterren voor?

Een ster: ‘Een goed rustpunt op uw route’ en een goed restaurant in zijn categorie.

Twee sterren: ‘Een verfijnde keuken die de omweg waard is’ een restaurant met bijzondere kwaliteit (en dat zie je ook vaak terug in de prijs)

Drie sterren: ‘Uitzonderlijke keuken die de reis waard is.’ Een restaurant met buitengewone gerechten, onberispelijke keuken en altijd hoge kwaliteit.

Wist je dit over Michelinsterren?

De ster hoort bij de chef

Als een chef weggaat bij een restaurant, verliest hij/zij de verdiende sterren en het restaurant ook.

De ster krijg je niet voor de perfecte bediening, lekkerste stoelen of mooiste entrée

Het gaat écht om het eten. Het Michelinkeurmerk voor goede bediening, is een bestekje. Daarvan kun je er hooguit 5 krijgen. Het gaat bij de sterren dus niet om het interieur. Dat verklaart ook waarom er een sterrenrestaurant in Japan is met houten banken en zonder toilet. 

Inspecteurs

Een restaurant met een Michelinster wordt minimaal 1 x per jaar bezocht door een inspecteur van Michelin. Restaurants met twee of drie sterren nog vaker. Ze kondigen zichzelf nooit aan, maar er zijn een paar hints waaraan je ze kan herkennen: het zijn meestal mannen, ze eten alleen of met zijn tweeën, ze komen vaak tijdens de lunch (rustiger in het restaurant) en ze drinken niet veel wijn bij het eten (dat beïnvloedt de smaak).

Droombaan? 

Mwah. Je bent drie van de vier weken van huis en slaapt meestal in hotels. Natuurlijk eet je lekker, maar vaak alleen. En je hebt die baan niet zomaar; je moet Nederlands, Frans en Engels spreken (en Duits is een pré), de hotelschool gedaan hebben en veel productkennis hebben.

Dit jaar worden de sterren op 11 december uitgereikt.

De voorspelling van de Nouveau-redactie

1 ster

Daalder. Chefkok Dennis Huwaë verruilde het tweesterren ensemble van &samhoud places en blies de keuken van Daalder nieuw leven in. Een ster zou verdiend zijn.

Meliefste. Ze grepen vorig jaar nét naast de ster, maar kookten onverminderd voort. Dat wordt beloond.

De Rozario. Jermain de Rozario pakte dit jaar echt door. Wij zijn er wel uit. Nu Michelin nog.

Revange voor La Rive. Amsterdam schudde op zijn grondvesten toen La Rive vorig jaar haar ster verloor. Dit jaar is alles op alles gezet om het restaurant in ere te herstellen. Nu staat Michelin niet bekend als wispelturig, maar we denken tóch dat de ster wordt teruggegeven.

2 sterren

Misschien krijgt Joelia in Rotterdam wel een tweede ster dit jaar. Het zou verdiend zijn, maar de stap van één naar twee sterren is best groot. Michelin is hier niet zo kwistig mee. Evengoed: Joelia maakt een goede kans.

3 sterren?

De culinaire elite hoopt al jaren op een nieuw driesterrenrestaurant naast De librije en De leest. Op de shortlist? Inter Scaldes, Librije's zusje en De Lindehof. Wij hopen op Inter Scaldes. Gastvrouw Claudia Brevet werd al Gastvrouw van het jaar en hun suites kregen vijf sterren. Tijd voor een maximale score en een derde ster voor Jan Brevet.

Fotograaf afbeelding gerecht De Librije: Eric Benjamin Kleinberg