Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

7 x champagne voor gevorderden

Omdat het altijd nóg exclusiever kan. Een glaasje champagne kan elke dag laten sprankelen, dus laat niets je ervan weerhouden om een fles te laten zuchten. Dat kan een Piper-Heidsieck, Bollinger of Moët & Chandon zijn, maar voor wie echt iets bijzonders wil – álles om de maandag op te vrolijken –...

7 x champagne voor gevorderden

Omdat het altijd nóg exclusiever kan.

Een glaasje champagne kan elke dag laten sprankelen, dus laat niets je ervan weerhouden om een fles te laten zuchten. Dat kan een Piper-Heidsieck, Bollinger of Moët & Chandon zijn, maar voor wie echt iets bijzonders wil – álles om de maandag op te vrolijken – hebben we er zeven in de buitencategorie geselecteerd.

1841 Veuve Clicquot

© Moët Hennessey

Een 'gewone' fles van 'de weduwe Clicquot' wekt al superlatieven op. De vondst van flessen uit 1841 in een scheepswrak in de Baltische Zee leverde kenners echter ronduit rode konen van opwinding op. In het wrak lagen 145 flessen, waarvan 46 Veuve Clicquots. Bij het boven brengen van de eerste fles schoot de kurk eraf door het verschil in druk en tot verbazing van de bergers bevatte de fles geen zeewater, maar zoete wijn met zelfs nog wat koolzuurgas. De flessen hadden minimaal geleden onder hun verblijf op de zeebodem, de kurk, verzegeling en rijping van de flessen was juist uitstekend. Er is er tot nu toe eentje van verkocht, voor 30.000 euro op een veiling. Maar niet getreurd: het label heeft in 2014 vrijwillig een partij bubbels laten afzinken op ongeveer dezelfde plek waar de flessen tot maximaal 2054 zullen blijven rijpen. Nog even geduld, dus. 

Armand de Brignac

© Armand de Brignac

De Armand de Brignac 30-litre Rosé Midas mag dan heel bijzonder zijn, hij is ook te onhandig voor woorden. Om de enorme fles (dit formaat heet een Melchizedek) te hanteren, zijn minimaal twee mensen nodig: hij weegt 45 kilo. Het ukje ernaast is een normaal formaat, om je even een idee te geven  Je schenkt er het equivalent van 40 normale flessen van 750 ml mee en hij kost 78.490 euro.

2013 Goût de Diamants

© Goût de Diamant

Waar diamanten naar smaken? Nergens naar. Het prijskaartje van de 2013 Smaak van Diamanten (grand cru druiven, op zich niet heel anders dan bij andere goede champagnes) van 1,4 miljoen euro komt dan ook vooral voort uit de fles: het logo is van 18-karaat goud en versierd met een 19-karaat diamant en nogmaals – die proef je er niet aan af. Maar wij zouden 'm er wel even afpulken voor ie in de glasbak gaat.

Luxor Brut 24k Gold

© Luxor Champagne 

Nog eentje in de categorie 'met champagne heeft het weinig te maken' is de Luxor Brut 24k Gold. Gemaakt van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay druiven, met volstrekt overbodige 24-karaat goudvlokken tussen de bubbels. Die uiteindelijk 'via natuurlijke weg' het lichaam verlaten, dus ook je stoelgang wordt 24-karaat.

Krug Clos d'Ambonnay

© Krug

Dramatische fles die het goed doet op VIP-tafels, honderd procent Pinot Noir, zoetig en kruidig à 2314 euro. Maar om heel eerlijk te zijn proef je dat er na twee glazen al niet meer vanaf. Eentje voor de liefhebbers!

Cristal Vinotheque Rose 

© Louis Roederer

Uit de kelders van Louis Roederer met een mix van 55% Pinot Noir and 45% Chardonnay die 20+ jaar heeft mogen rijpen. Per fles Cristal Vinotheque Rose Edition Millesime Rose Brut 2378 euro, maar het betreft een zeer kleine partij, dus de prijs ligt in de praktijk hoger. Volgens kenners een van de smakelijkste champagnes ooit.

Boërl & Kroff

© Boërl & Kroff

Het champagnehuis Boërl & Kroff bestaat nog maar twaalf jaar en is toch al een gevestigde naam. Hun geheim is schaarste creëren: ze werken met Pinot Noir druiven uit drie kleine wijngaarden en geven alleen Magnum (1,5 liter) flessen uit die minimaal 9000 euro per stuk kosten, maar ook wel voor het tienvoudige worden verkocht omdat het zo'n zeldzame champagne is.

Openingsfoto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in