35e PRIX VEUVE CLICQUOT

35e PRIX VEUVE CLICQUOT

Vivienne van Eijkelenborg wint 35e Prix Veuve Clicquot

Op maandag 21 maart is, in aanwezigheid van Hare Majesteit Koningin Máxima, in Grand Hotel Huis Ter Duin voor de 35e keer de Prix Veuve Clicquot uitgereikt. Vivienne van Eijkelenborg (1967) nam de prestigieuze onderscheiding voor succesvolle zakenvrouwen, uit handen van juryvoorzitter Annemarie Jorritsma - Lebbing, in ontvangst voor haar leidinggevende kwaliteiten binnen Difrax. Na haar studie Bedrijfskunde aan de Universiteit van Groningen begon Vivienne haar carrière als Category en Product Manager bij verschillende retailketens. Na diverse jaren praktijkervaring startte Vivienne in 1997 bij het innovatieve en moderne babymerk Difrax, het bedrijf dat haar ouders in 1967 oprichtten. Sinds 1999 is zij Algemeen Directeur en eigenaar van Difrax; zij bouwde het bedrijf uit tot een A-merk met eigen productontwikkeling en een internationale focus.

Veuve

Madame Clicquot Ponsardin De zakenvrouw van het jaar verkiezing is in 1972 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het beroemde champagnehuis Veuve Clicquot en is een eerbetoon aan Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin. In 1805 neemt Madame Clicquot, een 27-jarige weduwe, de leiding van het toen nog kleine champagnehuis en doopt het huis om in Veuve Clicquot Ponsardin. Daarmee zette zij een hoogst ongebruikelijke stap, aangezien de wijnwereld een mannenwereld was en een dame van goede komaf niet werd geacht zich met zaken te bemoeien. Madame Clicquot leidde echter met ijzeren wilskracht, uitstekende mensenkennis en zakelijke intuïtie de onderneming en ontpopte zich als scherpzinnige, succesvolle zakenvrouw. Met haar sprankelende persoonlijkheid en bruisende vitaliteit bracht zij het champagnehuis tot grote bloei en zorgde zij voor internationale faam. Dankzij Madame Clicquot Ponsardin is Veuve Clicquot vandaag de dag nog steeds één van 's werelds meest beroemde champagnehuizen. Sinds 1981 is de Prix Veuve Clicquot een gerenommeerd initiatief in Nederland.

"Seulement une qualité...la toute première" In haar zoektocht naar verbetering van de champagne ontdekt Madame Clicquot de remuage; het draaien van de flessen in de wijnrekken om de wijn helder te maken. Deze techniek is later door alle champagnehuizen overgenomen. Gedurende haar leven kocht madame Clicquot Ponsardin op selectieve wijze wijngaarden zodat het champagnehuis Veuve Clicquot op dit moment zo'n 350 hectare van de beste gronden bezit. Madame Nicole-Barbe Clicquot Ponsardin was een grote persoonlijkheid die van het leven en haar wijnen hield. Haar leidende motto was: "Seulement une qualité...la tout première". De kwaliteiten en eigenschappen van Madame Clicquot Ponsardin - dynamisch, creatief, vernieuwend en een grenzeloos doorzettingsvermogen - vormen ook heden ten dage de basis van de uitreiking van de Prix Veuve Clicquot. Echter, succesvolle vrouwelijke ondernemers zijn tegenwoordig steeds minder een uniek fenomeen. De jury ontvangt jaarlijks vele voordrachten van zakenvrouwen met voortreffelijke kwaliteiten.

De jury van de Prix Veuve Clicquot 2016 werd gevormd door voorzitter mevrouw A. Jorritsma - Lebbink, voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD; de heer M. van Straalen, voorzitter MKB Nederland; de heer drs. J. de Boer, voorzitter VNO-NCW; mevrouw drs. C.M. Wortmann - Kool, bestuursvoorzitter ABP; mevrouw D. Hollestelle, Zakenvrouw van het Jaar 2015 en adviserend jurylid de heer W. Kool, journalist bij het Stan Huygens Journaal van De Telegraaf.

Kandidaten worden beoordeeld op: • leidinggevende capaciteiten & organisatietalent • visie • carrièreverloop • financiële verantwoordelijkheid • zakelijke en maatschappelijke invloed • financieel-economisch toekomstperspectief van de onderneming

Websitewww.veuve-clicquot.nl