10 wijntips waarmee je met kerst de show steelt

Door Ella Vermeulen
10 wijntips waarmee je met kerst de show steelt

Echt, er is een wijn die past bij chocolademousse.

Niets zo leuk als een feestelijk etentje waar alles aan klopt, ook de wijnen. Sommelier Charlotte Wagner van tweesterrenrestaurant &moshik**  geeft antwoord op prangende vragen rond wijn en de feestdagen. Zoals…  

1 Waar moet ik opletten als ik een fles wijn koop?

"Op etiketten vind je meestal wat informatie over de druiven en jaartallen. Mijn advies: proef zoveel mogelijk wijnen en schrijf op wat je er lekker aan vindt. Ga daarna naar een wijnwinkel en laat je adviseren. Een leuk uitje voor in het weekend!"

2 Moet een goede wijn duur zijn?

"Uiteraard niet! Als er veel gehandeld wordt in wijn, dan is de prijs hoger. Alles heeft met je eigen smaak te maken."

3 Welke wijn past het beste bij welk gerecht tijdens het kerstdiner?

10 wijntips waarmee je met kerst de show steelt

"Mocht je voor klassieke gerechten gaan, dan vind ik een Grüner Veltliner een mooie wijn bij de gemarineerde zalm. Bij hert vind ik een mooie rode Italiaan het lekkerste. Zoals een Barbera, die heeft net even wat meer kersenfruit. Bij konijn kies ik voor een glas rood uit de Rhône, heerlijk vol karakter en een licht boers tintje. Ga je voor minder klassieke gerechten, dan raad ik je aan om de combi samen te proeven. Voor mij is een goed combi als een wijn een accent legt op een van de hoofdonderdelen van het gerecht. Gebeurt er weinig als je de combinatie proeft? Dan is het geen goede match."

4 Welke wijn past bij een chocoladedessert?

"Bij witte chocolade vind ik het lekker om voor een witte dessertwijn te kiezen, zoals een Spätlese of Auslese. Deze bevatten een natuurlijke zoetheid. Bij donkere chocolade houd ik van een wijn met de smaak van gedroogd fruit of karamel. Een mooie sherry of oudere witte port is dan een goede keuze."

5 Wat moet ik doen als er kurk in de wijn zit? Red mijn kerstdiner!

"Zit er letterlijk kurk in je wijn, dan kan je de wijn rustig filteren. Heeft de wijn ‘kurk’? Bewaar deze en breng de wijn terug naar de slijterij. Mijn tip: zorg altijd dat je back-up wijnen in huis hebt."

6 Wat wordt jouw keuze voor de Kerst?

10 wijntips waarmee je met kerst de show steelt

"Ik word altijd blij van een mooie Riesling of een rode wijn uit Italië."

7 Dé vraag voor Oudjaar: welke champagne knalt het beste?

"Koop altijd je champagne voor Oudejaarsavond met veel aandacht. Dit is mijn bijgeloof. Elk jaar kies ik dan ook een nieuwe champagne. Dit jaar eindig ik met een champagne van Agrapart."

8 Wat is het verschil tussen een prosecco, cava, crémant en champagne? En wanneer moet ik welke kopen? #keuzestress

"Allereerst zit er een verschil in welk land het is gemaakt. Prosecco in Italië, cava in Spanje en crémant in Frankrijk (buiten de champagne om natuurlijk). Als je op zoek bent naar een fijne mousserende wijn dan raad ik prosecco aan. Dit is mijn favoriet in de zomer, en dan vooral in een Aperol Spritz. Als ik moet kiezen tussen cava en crémant; dan kies ik voor crémant. Eentje uit Limoux of de Bourgogne vind ik zelf een wat spannendere keuze. Perfect voor tijdens een familiediner of een etentje met vriendinnen. Natuurlijk kan de champagne maar voor één gelegenheid gedronken worden: om 2020 in te luiden!"

9 Hoe kan ik een champagne het beste bewaren?

10 wijntips waarmee je met kerst de show steelt

"Alles wat je openmaakt, meteen opdrinken! Vooral bij champagne. Wijnen kan je eventueel bewaren met een speciale dop."

10 Hoe kan ik een champagne zo feestelijk mogelijk serveren?

"Ik serveer champagne het liefst in mooie grote wijnglazen. Champagne vind ik het lekkerste rond de 7 graden. Als je het kouder serveert, proef je alleen nog maar bubbels. Champagne met rood fruit ernaast is mijn favo combi."

Foto's (c) iStock, Thyphoon

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in