Koninklijke tentoonstelling in Oranjerouteplaats Hitzacker

Koninklijke tentoonstelling in Oranjerouteplaats Hitzacker

Idyllische stadje dankzij Prins Claus in Nederland op de toeristische kaart gezet

Vandaag zou Prins Claus 90 jaar geworden zijn. Met een expositie over de Oranjegeschiedenis staat Hitzacker, de geboortestad van de Prins, stil bij zijn beroemde inwoner. De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien. Het vakwerkplaatsje aan de Elbe is een mooi startpunt voor de Oranjeroute, een toeristisch parcours langs 33 plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band hebben met het Huis van Oranje. Maar liefst 3.000 koninklijke kilometers kunnen in etappes met de auto, op de fiets, te voet of varend door natuurgebieden worden ontdekt. Claus von Amsberg werd op 6 september 1926 op het landgoed Dötzingen bij Hitzacker in Nedersaksen geboren. Met zijn verloofde, prinses Beatrix, bracht hij in 1965 een kennismakingsbezoek aan de ‘kleine stad vol charme’ zoals hij het noemde. Eenmaal in Nederland neergestreken, keerde de Prins regelmatig terug naar zijn geboortegrond.

Tien keer zoveel toeristen

Mede aan Prins Claus is het te danken dat het idyllische stadje in Nederland op de toeristische kaart werd gezet. Trok Hitzacker vóór de koninklijke verloving nog nauwelijks buitenlandse bezoekers, de daaropvolgende vijftig jaar laten een gestage groei van het aantal toeristen zien. In 2015 telde Hizacker in totaal 30.000 bezoekers, bijna 10 keer zo veel als de 351 reizigers die het plaatsje in 1965 aandeden. Wie anno 2016 in Hitzacker komt, kan er het borstbeeld van Prins Claus voor het Rathaus zien en wandelen over de Prinz-Claus-Promenade. Zowel de buste als de plaquette van de promenade werden na Prins Claus’ overlijden onthuld door prinses Beatrix.

Expositie: ‘In de sporen van de Oranjes’

Speciaal voor de 90ste geboortedag van de prins is vanaf 11 september 2016 vier weken lang de expositie ‘In de sporen van de Oranjes’ in museum Das Alte Zollhaus te zien. De tentoonstelling neemt bezoekers mee langs de geschiedenis van de Oranjeroutesteden en hun historische relatie tot het Nederlandse Koninklijk Huis.

Veelzijdige vakantieroute

De geboorteplaats van prins Claus kan ook als extra station worden toegevoegd aan de Oranjefietsroute die dit jaar 10 jaar bestaat. De route voert zo’n 400 kilometer langs de plaatsen Nassau, Diez, Dillenburg, Braunfels, Siegen en Bad Arolsen. Via bestaande fietsroutes kan de koninklijke tour worden uitgebreid naar Hitzacker. De Oranjeroute verloopt door royale natuurgebieden. Van het glooiende Reichswald bij Kleve en het Mecklenburgse Merenplateau bij Schwerin tot de Harz bij Stolberg en Wernigerode. Rondom Hitzacker bevinden zich het natuurpark Elbufer-Drawehn en het UNESCO-biosfeerreservaat Niedersächsische Elbtalaue, waar de langeafstandsfietsroute Elberadweg langsloopt. Extra bijzonder is de Oranjeroute in de decembermaand, wanneer veel Oranjesteden zich in kerstsfeer hullen met traditionele kerstmarkten. Zoals het net over de grens gelegen Bad Bentheim en het nabijgelegen Lingen.

Leer de Oranjeroutesteden kennen tijdens de persworkshop steden & cultuur

De Oranjeroute bestaat uit 33 grote en kleinere historische steden. Tijdens de persworkshop steden & cultuur op 27 september 2016 in het inspirerende art’otel in Amsterdam is ook het Oranjerouteteam aanwezig. Hét moment om tips te verkrijgen over de route en ideeën op te doen voor vorstelijke verhalen.

De tentoonstelling is vanaf 11 september in museum Das Alte Zollhaus te zien.

Meer informatie op www.oranjeroute.nl en http://www.museum-hitzacker.de/