Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kijktip: privileges, hoogmoed en de val

Sylvia tipt docu The College Admissions Scandal.  Lori Loughlin en Felicity Huffman, twee bekende en populaire actrices. De eerste kennen we vooral van ‘Full House’ en ‘When calls the Heart’, de tweede met name uit ‘Desperate Housewives’. Lori Loughlin en Felicity Huffman. Die laatste zat twee we...

Kijktip: privileges, hoogmoed en de val

Sylvia tipt docu The College Admissions Scandal. 

Lori Loughlin en Felicity Huffman, twee bekende en populaire actrices. De eerste kennen we vooral van ‘Full House’ en ‘When calls the Heart’, de tweede met name uit ‘Desperate Housewives’.

Lori Loughlin en Felicity Huffman. Die laatste zat twee weken in de gevangenis en kreeg verder een boete en een taakstraf.

Van beroemd naar berucht

Wat er in 2019 gebeurde, had zomaar een verhaallijn uit die laatste serie kunnen zijn, want toen werden beide vrouwen (samen met nog zo’n 30 ‘rich and privileged’ ouders) onder verdenking gesteld voor het betalen van steekpenningen teneinde hun kroost te verzekeren van een plek op een gerenommeerde universiteit.

En dan heb ik het niet over een goeie fles wijn, en ook niet over een luxe weekendje weg. Nee, dan heb ik het over het betalen van tienduizenden dollars. Dat ik het hele verhaal ademloos en stupéfait heb gevolgd, zegt alles over mij. Er ging maar één ding door mijn hoofd:

Voor wie niet (precies meer) weet, waar ik het over heb:

In Amerika hanteren de topuniversiteiten heel strenge toelatingseisen. Enkel als een student een briljant sporttalent heeft, is het makkelijker om toegelaten te worden. Dus wat doe je dan als je niet zeker weet of jouw oogappeltje goed genoeg is én je toch geld hebt als water?Heel simpel: je zorgt gewoon dat je lieve zoon/dochter ineens de nieuwe Michael/Michaëla Jordan is. In ieder geval op papier. Want jij hebt geld. Dus je koopt die toelating gewoon.

Nu is dit verschijnsel (helaas) niet nieuw, maar in 2019 kwam het grootste schandaal over dit onderwerp ooit aan het licht. Aldus openbaar aanklager Andrew Lelling.

Toen hebben coaches en toelatingsbegeleiders van onder andere Stanford, UCLA en Yale, miljoenen dollars ontvangen van ouders om diens kinderen toe te laten, ongeacht hun academische of sportieve kwaliteiten. Die groep ouders bestaat veelal uit ‘filthy rich’ zakenmensen, maar dus ook de bekende actrices Felicity Huffman en Lori Loughlin.

Mastermind

De spin in het web in dit schandaal is William ‘Rick’ Singer. Hij bestierde een bureau dat alles regelde: van identiteitsvervalsing tot regelrechte photoshop waardoor een meisje dat op paardrijden zit, ineens een fabelachtig talentvol voetbalster á là Megan Rapinoe of onze eigen Shanice van de Sanden is.

Echte gesprekken van echte FBI-opnames

Deze Netflix Original is een weergave van het hele schandaal en onderzoek. Het verhaal is aan het licht gekomen door een voetbalcoach van Yale die getuigde over zijn ervaringen. Maar, fraude van een dergelijke omvang moet je natuurlijk wel onomstotelijk kunnen bewijzen en daarom werd ‘Operation Varsity Blues’ opgetuigd. Mensen werden gevolgd, gefotografeerd én afgeluisterd.

Dat er ook wereldberoemde populaire actrices bij betrokken waren, maakt het verhaal extra juicy, maar Netflix claimt dat het over veel meer gaat dan dat. Operation Varsity Blues concentreert zich met name op de motieven en werkwijzen van Singer.

En uiteraard hebben we de trailer voor je:

Vanaf morgen (17 maart 2021), is ie te streamen!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in