Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Katsuobushi: bewegend eten op je bord!

Relax, het is niet zo eng als het klinkt. Het is niet iets wat je elke dag ziet: eten dat op je bord beweegt. Maar het is mateloos populair in Japan en op de socials en nog lekker ook: katsuobushi. Dat zijn gedroogde bonitovlokken, een product van tonijnlende die  langzaam wordt gekookt en gerook...

Katsuobushi: bewegend eten op je bord!

Relax, het is niet zo eng als het klinkt.

Het is niet iets wat je elke dag ziet: eten dat op je bord beweegt. Maar het is mateloos populair in Japan en op de socials en nog lekker ook: katsuobushi.

Dat zijn gedroogde bonitovlokken, een product van tonijnlende die  langzaam wordt gekookt en gerookt.  Zodra het gewenste rookpunt is bereikt, ondergaat het een fermentatieproces door de werking van een schimmel. Het wordt vervolgens verder in de zon gedroogd, een proces dat enkele maanden kan duren. 

Het resultaat is een brok dat zo hard is als steen, omdat tijdens het drogen in de zon meer dan 80% van het vocht wordt verwijderd. Dit wordt schoongemaakt en tot fijne snippers geschaafd. Door die over een warme maaltijd te strooien heb je niet alleen een lekkere smaakmaker, maar ook entertainment op je bord: de vlokken gaan bewegen door de stoom van het gerecht op te nemen.

Katsuobushi is een van de essentiële ingrediënten van de Japanse keuken. Het wordt normaal gesproken gebruikt om bouillons en soepen te maken vanwege de umami-smaak. Maar het wordt ook gebruikt als dressing voor andere gerechten van noedels, ramen, rijst, groenten of eieren en zelfs als decoratief strooisel.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in