Karin Kuijpers: 'Het leek normaal, een klap op de bil, een geile blik'

Karin Kuijpers: 'Het leek normaal, een klap op de bil, een geile blik'

Nouveau's columnist Karin over Catherine Deneuve en oude en nieuwe mores.

De Franse actrice Catherine Deneuve hoorde ik onlangs op de televisie de volgende zin uitspreken: ‘Waarom denk je anders dat ik wereldberoemd ben geworden?’De vraag luidde of zij in haar carrière seksueel grensoverschrijdend gedrag had meegemaakt. Ja dus. Ze zei het ook nog met de nodige humor.

Er was op de redactie zelfs een collega die elke ochtend de secretaresses een kus bracht

Toen ik opgroeide in de vorige eeuw leek het ook normaal. Die klap op de bil van een top-chef die ik als jonge verslaggeefster interviewde, een aai, een geile blik van mannelijke collega’s. Er was op de redactie zelfs een collega die elke ochtend de secretaresses een kus bracht. Niemand die er iets van zei, ook al baalden de vrouwen ervan. Van hogerhand werd er niets aan gedaan.

Voortschrijdend inzicht leert dat het hier natuurlijk om een volstrekt verstoorde situatie ging. In de hele discussie rond The Voice – dat aanvankelijk snoezige tv-programma dat ook een gestoorde beerput bleek – zie je dat mannen naarmate ze beroemder worden en meer macht krijgen hun normen en waarden verliezen en denken dat ze God zijn.

'Wangedrag in machtsverhoudingen moet de samenleving uit'

Ze sturen zelfs ongevraagd dickpics om jonge, kwetsbare vrouwen tot seks te lokken. Duh???? Steengoed dat we wekenlang bezig waren met discussies hierover in de hoop dat mannen ervan leren. Dat ze in het vervolg met hun tengels afblijven van jonge, kwetsbare vrouwen in een situatie waarin machtsverschillen bestaan. Wangedrag in machtsverhoudingen moet de samenleving uit, zoals we ook Zwarte Piet de laatste eer hebben bewezen. Piet gaat nu nog even verder met een paar vegen roet op zijn gezicht, maar dat zijn de laatste restjes voordat hij een nieuwe frisse Piet in een moderne samenleving wordt.

'Ik word moe van al die poppige knappe gezichtjes die met filters zijn bewerkt op Insta'

Hopelijk gaat het ook zo met mannen die denken dat ze God zijn. En laten wij vrouwen dan nog meer leren ons weerbaar te maken. Dat we stevig genoeg zijn om mannen aan te spreken op gedrag waar we geen zin in hebben. Dat we meer zelfvertrouwen krijgen zodat onze hunkering naar goedkeuring niet nodig is. Dat we meer van onszelf gaan houden en onszelf daardoor zo krachtig voelen dat we ook lelijk en onvrouwelijk mogen zijn op bijvoorbeeld social media. Ik word moe van al die poppige knappe gezichtjes die met filters zijn bewerkt op Insta en geniet van types als Rianne Meijer en Celeste Barber, met hun parodieën op het vrouwelijk schoonheidsideaal.

'Flirten is van een totaal andere orde dan machtsmisbruik'

Maar laten we s.v.p. ook grensoverschrijdend gedrag niet over één kam scheren met biologische aantrekkingskracht tussen mannen en vrouwen. Want flirten is van een totaal andere orde dan machtsmisbruik. Catherine Deneuve had hierover een zeer rake opmerking. ‘Toen ik jong was, vond ik aandacht van leuke mannen normaal. Na de overgang werd ik onzichtbaarder. Ik realiseerde me dat ik meer van mijn jeugdige schoonheid had willen genieten.’

En dan tot slot een zin van kunstenaar/schrijver Jan Cremer die ik tegenkwam tijdens de Voice- discussie en die ik jullie niet wil onthouden. Jan Cremers mening over de Nederlandse man: ‘Nederlandse mannen kunnen niet vrijen. Nederlandse mannen kloppen alleen de pijp uit.’

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in