Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Journalist Corine Koole: ‘Rijpe mannen en vrouwen zijn vitaler en vrijer dan ooit.’

De tachtiger die zijn eigen vrouw verleidt op een logeermatrasje tot de bedrogen vijftiger.

Ouder echtpaar

Van de 80'er die zijn eigen vrouw verleidt op een logeermatrasje tot de bedrogen 50'er die haar ego en seksleven reanimeert via Tinder.

Journalist en podcastmaker Corine Koole bundelde liefdesverhalen van 50-plussers.

Liefdesleven

Corine Koole interviewde de afgelopen 25 jaar ruim 1000 mannen en vrouwen over hun liefdesleven. Ze ontmoette weduwen, ceo’s, vreemdgangers, zakenlieden, artiesten, autisten, leraren, gevoelsmensen, bedrogenen, succesnummers, ploeteraars, minnaars en polyamoristen. ‘Als ik iemand spreek, komt er een stuk,’ vertelt ze. ‘Ik ben van mening dat iedereen een mooi verhaal heeft.

Late Liefde

Haar nieuwe bundel Late liefde draait om rijpe mannen en vrouwen. Vijftigplussers zijn zelfstandiger dan ooit en ze durven originele keuzes te maken. Ze vinden de monogamie opnieuw uit en geven er een draai aan die hen past, wisselen hun tijd samen af met appcontact vanuit hun eigen huis of hebben ieder een eigen slaapkamer.

Head over heels

Ouderen denken nu anders over de liefde. De kinderen zijn de deur uit, hebben hun leven en hypotheek op de rit, hebben een mooie baan of zijn gestopt met werken en zijn fit. Kunnen het zich ook permitteren om te scheiden of weer een nieuw huwelijk aan te gaan. Of ze ontdekken andersoortige relaties, polyamorie. En ze raken tot hun eigen verbijstering helemaal head over heels. Zoals de 57­jarige Catharina die na jaren bedrog brak met haar man en stapelverliefd werd op een familievriend. Of Cora (77), die na de dood van haar man pas voelde hoe het was wanneer seks en liefde verbonden waren, haar completer maakten.

‘Fijn samen oud worden’

Corine en haar man schelen 17 jaar.  De eerste ontmoeting was bij filmblad Skoop. Zij als sollicitant en hij als hoofdredacteur. Ze kreeg de baan, trouwden en kregen drie kinderen. In Late liefde verhaalt ze over de invloed van de tijd op haar relatie. Hoe de bewondering voor zijn charmante chaos omsloeg in ergernis toen opvoeding vroeg om een strakker schema. Hoe ze zich soms irriteert aan zijn steeds bokkiger nonchalance. Maar ook hoe ze elkaar weer vaker en beter weten te vinden sinds de kinderen uit huis zijn. En hoe ze zijn engelengeduld waardeert als hij, nadat ze ‘een avond niet zo netjes deed’, zegt dat hij daarvan niets had gemerkt.

Diepte- en hoogtepunten

‘Een relatie kan nooit 40 jaar alleen maar leuk zijn, niet eens 10 dagen. Er zijn altijd diepte­ en hoogtepunten. Hij is nu 80 en soms is dat leeftijdsverschil ingewikkeld. Zijn geheugen en gehoor gaan een beetje achteruit, hij loopt ook minder hard en heeft meer fysieke klachten. Maar elke avond maakt hij zich druk over actualiteiten. De politiek, de situatie rond de Gazastrook. En daarbij maakt het geen bal uit of hij 80 of 40 is.’

Daten zonder leeftijdsgrens

De liefde... Iedereen wil het en iedereen kent het. Je weet dat er momenten zijn dat je heel gelukkig bent. Maar dan is dat weg en moet je opnieuw zoeken en wachten. Maar niemand geeft het op. Je zegt niet: ik ben nu zestig, heb vier relaties achter de rug, ik stop ermee. Ja, misschien denk je dat even. Maar dan komt er toch weer een moment dat verzacht, waardoor je liefde weer een kans geeft.

Vreemdgaan

De komst van online daten en apps markeren een duidelijke scheidslijn. Vreemdgaan is veel makkelijker geworden dan vroeger. ‘Het begint allemaal met appen en dat kun je doen vanaf je bank in je oude joggingbroek. Dat is toch anders dan wanneer je iemand op wie je indruk wil maken live ontmoet. Affaires van mannen en vrouwen komen bijna altijd aan het licht doordat hun partner hen via hun telefoon betrapt.’

De Liefde

De liefde van de 83-jarig Paul voor zijn vrouw ontroert Corine. Hij verleidt zijn vrouw – met wie hij 58 jaar getrouwd is – op een nieuwjaarsdag op een logeermatrasje in de woonkamer met de invitatie: ‘Zullen we eens even lekker samen klaarkomen?’ Ze wisselen weinig woorden, want ze weten wat er komen gaat, dan is het klaar en zegt ze: ‘Zo nu ga ik het eten maken.’ Fantastisch.

Hart op de tong

Nederlanders hebben de reputatie open te zijn, ze hebben het hart op de tong liggen. Zeggen alles, tot verbijstering van Fransen. Ik sprak eens met een Française in Parijs en zij zei: ‘Jullie willen eerlijk zijn over affaires. Wij vertellen daarover aan niemand, je doet anderen alleen maar pijn en daarom bewaren we ons eigen geheim.’

 

Corine Koole

Win

Voor de boekpresentatie/voorstelling van Corine mag Nouveau kaarten weggeven.Wanneer: 14 februari 2024

Waar: Betty Asfaltcomplex in Amsterdam.Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de winnaars.

Lifestyle
  • Getty Images