Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Je wordt net zo blij van kijken naar mooie kunst als kijken naar je lief

Brits onderzoek wees uit dat dat je hersenen hetzelfde reageren op kijken naar kunst als op staren in de ogen van je geliefde. Dat is nog eens een goede reden om meer te investeren in cultuur! Uit het onderzoek, dat al in 2011 werd uitgevoerd, kregen proefpersonen 30 schilderijen van wereldberoem...

Je wordt net zo blij van kijken naar mooie kunst als kijken naar je lief

Brits onderzoek wees uit dat dat je hersenen hetzelfde reageren op kijken naar kunst als op staren in de ogen van je geliefde. Dat is nog eens een goede reden om meer te investeren in cultuur!

Uit het onderzoek, dat al in 2011 werd uitgevoerd, kregen proefpersonen 30 schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien. Als ze een schilderij mooi vonden, verhoogde de bloedstroom met wel 10 procent. En dat is evenveel als dat je bloedstroom verhoogt als je naar je geliefde kijkt.

Je kan dus stellen dat je hersenactiviteit sowieso toeneemt als je naar iets kijkt dat je mooi vindt.

Daarom is het ook zo'n goed nieuws dat de bezuinigingen op cultuur eindelijk tanende zijn.

Cultuurvisie:

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66) onthulde deze week haar cultuurvisie: "Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen van jongs af aan meedoen aan cultuur, kunst maken of er gewoon van genieten", aldus de minister.

Belangrijke voornemens: 

  • Het kabinet stelt dit jaar 25 miljoen beschikbaar voor grote aankopen door musea.
  • Voor monumenten in het door aardbevingen getroffen Groningen komt 15 miljoen euro beschikbaar, bovenop het geld voor schadeherstel.
  • Met een bedrag van 2,1 miljoen in 2018 maakt het kabinet het mogelijk dat alle scholieren het Rijksmuseum of een ander museum bezoeken. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.
  • Het Nieuwe Instituut in Rotterdam krijgt in 2018 5,5 miljoen om de ontwerptekeningen van Nederlandse architecten te digitaliseren.
  • Het kabinet investeert in 2018 2,7 miljoen in de ondersteuning van talentvolle kunstenaars. Dit bedrag loopt op tot 4,9 miljoen in 2019 en verder.

Bron: Trouw. Beeld: Van Gogh Museum