Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Is de Schijf van Vijf achterhaald?

Diëtisten komen met een vegan alternatief. De Schijf van Vijf is een begrip sinds 1953 en laat zien hoe een gezond eetpatroon eruit ziet, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. De laatste versie stamt uit 2016. Nu is er een groep diëtisten die 'm achterhaald vindt, omdat de invulli...

Is de Schijf van Vijf achterhaald?

Diëtisten komen met een vegan alternatief.

De Schijf van Vijf is een begrip sinds 1953 en laat zien hoe een gezond eetpatroon eruit ziet, volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten. De laatste versie stamt uit 2016.

Nu is er een groep diëtisten die 'm achterhaald vindt, omdat de invulling 'hopeloos ouderwets en slecht voor het milieu is'. Een plantaardig menu is veel minder belastend voor de omgeving en draagt zo bij tot het terugdringen van de klimaatverandering.

De Schijf for Life

Zij introduceren een plantaardige Schijf van Vier (de Schijf voor Life)...

(c) Schijf for Life 

...met vlakken voor groente & fruit, vet (noten, zaden, avocado), eiwit (peulvruchten, soja, tofu) en zetmeel in de vorm van granen en aardappels. Het advies is om daar vitamine B12 en D3 bij te slikken, om tekorten te voorkomen.

Geen tekorten

Wie gebalanceerd veganistisch wil eten, eet volgens de nieuwe schijf 300 gram fruit per dag (50 gram meer dan de Schijf van Vijf), 300 gram groente, waarvan 150 gram bladgroente (tegenover 200 gram groente in de Schijf van Vijf) aangevuld met een lepeltje zeewier als bron van jodium.

Minder eiwitten

Met de Schijf for Life, in goed Nederengels, krijg je meer vezels binnen en haal je calcium uit bijvoorbeeld boerenkool. Wie (veel) vlees eet krijgt veel meer eiwit binnen dan nodig is en dat belast de nieren onnodig, dat wordt vervangen met peulvruchten en sojaproducten.

Gedragsverandering

Dat je plantaardig kunt eten zonder tekorten op te lopen is al een tijdje bekend. De Schijf for Life vraagt echter zelfs van flexitariërs die al minder vlees eten nog aardig wat extra inzet om het menu aan te passen.

Iedereen die wel eens vegan kaas heeft gegeten, weet bijvoorbeeld dat dit een belediging is voor kaas van zuivel wereldwijd (nog even afgezien van de vraag of er wel goede vetten inzitten). Dus voor honderd procent plantaardig echt een alternatief is, zal er op smaakgebied nog wel het een en ander moeten worden verbeterd.

Even omschakelen

De makers van de Schijf for Life zijn bovendien geen voorstander van kant-en-klare vleesvervangers, omdat die vaak te zout zijn. Dat vraagt om extra creativiteit in de keuken om niet het gevoel te hebben voortdurend hetzelfde te eten aan groente met avocado en wat granen. Het vraagt ook om extra tijd voor het bereiden van een maaltijd, want voor tofu een smaaksensatie wordt, moet er echt even worden gemarineerd. Wat niet wegneemt dat de Schijf for Life een handige basis is, voor als je (meer) plantaardig wilt gaan eten.   

Hulpmiddel

Het Voedingscentrum, verantwoordelijk voor de Schijf van Vijf, laat in Trouw weten dat ze meer plantaardig eten ook belangrijk vinden en daar de laatste jaren meer op inzetten. Ze zien de Schijf for Life niet als ‘aanval’ op de traditionele schijf, maar als  ‘hulpmiddel’, dat mensen die plantaardig willen eten kunnen gebruiken naast individueel advies van een diëtist. 

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in