Internationale Sushi Dag: etiquette & eettips

Internationale Sushi Dag: etiquette & eettips

Zó haal je alle mooie smaken uit je sushi.

Nederlanders zijn dol op sushi, volgens bezorgdienst Deliveroo is het goed voor een derde van alle bestellingen. En hoe je het opeet, dat is natuurlijk aan jou, maar de wasabi door de sojasaus mengen, dat is dus niet de bedoelingen. Wat kan er nog meer misgaan?

Sushi-sabotage

"Het ergste wat ik zie, is dat mensen hun volledige sushi in een volle bak sojasaus dippen. Je verpest de smaken, textuur en drinkt bijna de sojasaus: veel te zout," zegt sushikenner Eveline Wu van Mood Streetfood in Eindhoven. "Een sushi-chef stopt veel liefde en aandacht in de smaken en textuur. Een flinke dip in de sojasaus verstoort de smaakbalans en inspanningen van een chef."

Ondersteboven dippen

Maar wanneer gebruik je dan wel sojasaus? Alleen bij sushi zonder toegevoegde smaken of sauzen, zoals een onigiri. Zo kun je er zelf extra smaak aan geven, maar let op: rijst hoort nooit in de sojasaus gedipt te worden. Pak de sushi op, dip de viskant in de sushi en geniet van je hap. Zo voorkom je dat je sushi uit elkaar valt.

Waar hoort dan de wasabi?

Bijna een derde van de Nederlanders mixt dit royaal door de sojasaus. Een beginnersfout volgens Eveline Wu. Wasabi is van origine vooral belangrijk omdat het potentiële gevaarlijke bacteriën van de rauwe vis doodt en eventuele ontstekingen in de darmen remt. Daarbij kan het extra smaak geven aan je sushi, maar… "Ik raad aan een klontje in een laag sojasaus te doen en deze niet te mixen, zo heb je de keuze, afhankelijk van de sushi die je eet." Nog een extra tip van de sushi-chef: "Eet absoluut een stukje gember tussen de verschillende soorten sushi door om zo de smaken te neutraliseren."

En hoe eet je de sushi zelf?

Bijna twee op de vijf Nederlanders nuttigt het met mes en vork en meer dan de helft gebruikt het liefst stokjes. De officiële (en volgens Eveline Wu lekkerste) manier is om je handen te gebruiken, nadat je ze eerst schoongemaakt hebt. Vervolgens: aanvallen! Bijna veertig procent nuttigt de sushi het liefst in meerdere happen, maar Eveline Wu zegt: "Wij zijn de sushidesigner als chef. Alle smaken zijn met aandacht ontworpen en als je maar de helft van de sushi in je mond stopt, mis je de helft van de smaakexplosie."

Als grootste tip heeft Eveline om vooral te ‘leren genieten van sushi’ door mindful te eten. "Zo ga je alle smaken en texturen pas echt appreciëren zoals deze bedoeld zijn."

Mocht je trek hebben gekregen, dan kun je altijd even wat bestellen ?

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in