De expositie Juwelen! is en blijft een uitstekende reden voor een bezoek.
Een van de grote schatten van de Hermitage in St Petersburg is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden stukken uit die verzameling zijn momenteel nog even te bewonderen in de Hermitage te Amsterdam, in 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'.
(c) Sophie Kugel / Instagram
Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society rond de Romanovs.
In de unieke expositie ontmoet je flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden.
Die juwelen werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.
Een van die topstukken is het juwelenboeket. Deze enorme broche van tsarina Elisabeth (reg. 1741–1762) bevat veruit de meeste edelstenen van alle juwelen die te zien zijn. Denk aan zo’n 400 briljanten, meer dan 450 kleine roosgeslepen diamanten, blauwe en gele saffieren, robijnen en smaragden. Het heeft een prominente plek in de tentoonstelling, in een betoverende schatkamer met de meest uitbundige juwelen die de Hermitage St.-Petersburg rijk is.
Louis Caravaque, Portret van grootvorstin Elisabeth, 1725-30
Het juwelenboeket was een bestelling van tsarina Elisabeth bij hofedelsmid Jérémie Pauzié, destijds de belangrijkste edelsmid in St.-Petersburg. Tot zijn opdrachtgevers behoorden leden van de tsarenfamilie, hovelingen en Petersburgse edellieden. Pauzié voegde aan de honderden diamanten en felgekleurde edelstenen ook kleine insecten toe, waardoor het geheel een heel bijzonder cachet kreeg.
Het boeket werd gebruikt als versiering van japonnen en werd meestal gedragen op de schouder of aan een ceintuur. Het vaasje is later gemaakt om het boeket te kunnen exposeren in de Galerij van Kostbaarheden in het Petersburgse Winterpaleis.
Snuifdoos, Potsdam, edelsmeden van Frederik de Grote, ca. 1770. Agaat, goud, briljanten, robijnen, nefriet, 4,3 x 10,3 x 7,7 cm.
De fabelachtige collectie juwelen vormt een van de grote schatten van de Hermitage St.-Petersburg. Ruim 300 adembenemende stukken, waarin tienduizenden edelstenen zijn verwerkt, zijn te zien in 'Juwelen! Schitteren aan het Russische hof'.
Nikolaj Bogdanov-Belski, Portret van vorstin Maria AbamelekLazareva, 1900-01
De juwelen vertellen – samen met rijk gedecoreerde baljaponnen, keizerlijke kostuums en majestueuze portretten – persoonlijke verhalen en geven zoals gezegd een fascinerend beeld van ruim twee eeuwen mode en juwelen van de high society.
'Juwelen!' is te zien tot en met 15 maart 2020.
Foto's © ANP, State Hermitage Museum, St Petersburg, Hermitage Amsteram
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in