Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

In 5 simpele stappen een mooiere tuin

Het is heerlijk groeizaam weer! Alles groeit en bloeit op dit moment als een dolle en ook het weer lokt uit om naar buiten te gaan. Wie over een tuin (balkonbezitters komen later deze week aan bod) beschikt, heeft bovendien een eigen lockdownparadijsje om de komende maanden veilig en rustig van d...

In 5 simpele stappen een mooiere tuin

Het is heerlijk groeizaam weer!

Alles groeit en bloeit op dit moment als een dolle en ook het weer lokt uit om naar buiten te gaan. Wie over een tuin (balkonbezitters komen later deze week aan bod) beschikt, heeft bovendien een eigen lockdownparadijsje om de komende maanden veilig en rustig van de zon te kunnen genieten. Is je tuin een béétje rommelig, dan maak je 'm in vijf simpele stappen klaar om tevreden in te kunnen zitten.

1 Opruimen

Takken, bladeren, manden die betere tijden hebben gekend – afgezien van terracotta (dat alleen maar mooier wordt naarmate het ouder wordt) kan eens goed opruimen een tuin al veel lucht geven. Is die kwakkelende plant nog te redden? Gaat dat olijfboompje het niet veel beter doen in een ruimere pot? Is dit het moment om eindelijk dat lang verlangde waterpartijtje of die mini-vijver aan te leggen? Kortom, even als een groene tornado over het terras en langs de border.

2 Op kleur

Hoe je je tuin beleefd, wordt voor een groot deel bepaald door de kleuren die je gebruikt. Wit, groen en pastels bieden een serene sfeer, bonte kleuren geven juist energieke tuinvibes af. Planten op kleur kweken of zaaien is een manier om meer eenheid in de tuin te brengen, maar je kunt ook met potten werken. Heb je een allegaartje, maak die dan goed schoon, laat door en door drogen en spuit ze in met primer (grondlak). Daarna kun je de potten in de kleur(en) van je keuze spuiten. Het werkt ook bij hangmanden, al blijft de verf dan minder lang zitten.

3 Gemak dient de mens, deel 1

(c) Mooi Wat Planten Doen 

Ben je iemand die liever in de tuin zit dan er in werkt, kies dan bloeiende planten waar je maandenlang plezier van hebt, zoals mandevilla, vlijtig liesje, lavendel, geranium, petunia en salie.

4 Gemak dient de mens, deel 2

(c) Westfalia

De een vindt sproeien pure meditatie, de ander vindt het een vervelend klusje. En als er weer een gortdroge zomer aankomt, mag het helemaal niet meer. Om je tuin toch weelderig te houden, kun je heel dorstige groene types trakteren op een waterdispenser (die heb je van prachtige keramische kegels die je die in de aarde kunt drukken tot bijna onzichtbaar plastic) of potten met een speciaal waterreservoir kiezen. Je moet onherroepelijk af en toe een rondje met de tuinslang of gieter doen, maar het scheelt wel.

5 Ga de hoogte in

(c) Mooi Wat Planten Doen 

Een tuin wordt meteen mooier en gezelliger als er ook op enige hoogte wat gebeurt. Is een pergola geen optie, dan kan de clematis of Duitse pijp zich ook via ijzerdraad van schutting naar schutting slingeren. Hang lampionnen met zonnesensoren in de bomen, hang een snoertje lampjes boven het terras, hang bloeiende planten in potten aan takken en haken. Dat kunnen hangmanden zijn, maar madeliefjes in een hangpot of blikje (gaatje onder, drie gaatjes aan de bovenkant, touwtje, klaar) wiegen ook snel en simpel heen en weer en nemen wat minder ruimte in.

(c) Mooi Wat Planten Doen 

De bedoeling is groen en eventueel kleur in al je zichtlijnen terug te laten komen, niet alleen op de grond, maar ook op mediumhoogte (pot op bistrostoeltje of op tafel) en daarboven (hoge kuipplant). Even aanpakken en je hebt hier een zomer lang plezier van.

Foto's (c) iStock tenzij anders aangegeven 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in