Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ierse whiskey opeens zeer in trek (en dít is de reden)

Wij zeggen: 'Sláinte!' op het Ierse goud. Whisky is momenteel in het algemeen erg populair, maar met name Ierse whiskey (met een e) staat zo in de belangstelling dat de Schotse zich best een beetje zorgen mag maken. Onder verzamelaars wordt er momenteel grif 800 tot 1000 euro betaald voor een moo...

Ierse whiskey opeens zeer in trek (en dít is de reden)

Wij zeggen: 'Sláinte!' op het Ierse goud.

Whisky is momenteel in het algemeen erg populair, maar met name Ierse whiskey (met een e) staat zo in de belangstelling dat de Schotse zich best een beetje zorgen mag maken. Onder verzamelaars wordt er momenteel grif 800 tot 1000 euro betaald voor een mooie fles.

Het gaat dan niet meer om 'een borrel', maar om speciale whiskey's in limited editions, met mout van een speciaal 'terroir' met gerst waarvan de smaak wordt beïnvloed door de grond en het microklimaat, gestookt in niche distilleerderijen – er is een hele cultus rond ontstaan, die zich kan meten met die van speciaal bieren.

Ierse whiskey onderscheidt zich door productieproces: de Ieren gebruiken ongemoute gerst om de belasting op mout te kunnen ontwijken. Ze moesten er een speciaal distilleerapparaat voor ontwikkelen: de zogenaamde Pot Still. Het ongemoute gerst moet daardoor wel drie keer gedistilleerd worden in plaats van twee keer, zoals in Schotland gebruikelijk is.

Ierse whiskey heeft niet de turfachtige rooksmaak die Schotse whisky kenmerkt

De suikers in ongemoute gerst worden namelijk moeilijker in alcohol omgezet dan die in gemoute gerst. Omdat de mout niet wordt gedroogd boven turfvuur, hebben Ierse whiskeys niet de turfachtige rooksmaak die je bij de Schotse collega's vaak vindt.

Ierse whiskey's verschillen enorm in prijs, van een Jameson van meer dan 150 euro tot een fles Bushmills, waaraan je voor zo'n 20 euro een aardig instapwhiskey hebt. Wie al een beetje thuis is in whiskey en whisky kan eens een fles Connemara of Red Breast proberen, of een Glendalough Double Barrel. Iets hoger prijssegment: Green Spot Single Pot Still, Tullamore DEW Trilogy en Knappogue Castle. De prijzen voor collectibles zijn hoog: een 33 jaar ouder Teeling Vintage Reserve kost al snel 3500 euro.

Foto's (c) Getty Images, Pixabay

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in