Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vegan uit eten? In deze 10 steden is dat geen probleem

Heel Nederland aan de Plant! Op vrijdag 1 november is het World Vegan Day. Ooit was dat iets voor geitenwollensokken, tegenwoordig is het niet alleen hip en gezond, maar telt ook de lagere milieubelasting van een plantaardig menu mee en het feit dat het dierenleed bespaart. Organisator The Vegan ...

Vegan uit eten? In deze 10 steden is dat geen probleem

Heel Nederland aan de Plant!

Op vrijdag 1 november is het World Vegan Day. Ooit was dat iets voor geitenwollensokken, tegenwoordig is het niet alleen hip en gezond, maar telt ook de lagere milieubelasting van een plantaardig menu mee en het feit dat het dierenleed bespaart.

Organisator The Vegan Society ziet World Vegan Day als een startsein voor een maand lang plantaardig eten. Dat is misschien een wat al te grote overstap voor een omnivoor, maar het scheelt ook al als je in een restaurant eens voor een vegan menu kiest. Alleen al om te ontdekken hoe ontzettend lekker dat kan zijn. In deze Nederlandse steden vind je de meeste vegan-vriendelijke eetgelegenheden in verhouding met het aantal inwoners van die stad.

Amsterdam -  9,7 restaurants/100.000 inwoners

Met een totaal van 83 vega(n) restaurants heb je het voor het uitzoeken. In iedere hoek van de stad heb je een ruime keuze aan vegan en vegetarische restaurantjes, van fastfood tot super healthy. Little Plant Pantry opende dit jaar haar deuren. De zaak heeft een Zero waste policy en je kan er naast vegan eten en drinken ook veel plantaardige producten kopen, zoals zeepjes, kaas en wijn. Adres: Bosboom Toussaintstraat 45-H, Amsterdam. Daarnaast kan je op vier verschillende locaties in de stad uiteten bij de Vegan Junkfood Bar: van unicorn bread tot vegan shoarma, het is een lust voor het oog.

Den Haag - 5,1 restaurants/100.000 inwoners

Oh oh Den Haag, de stad die naast de duinen ook 27 vegan-vriendelijke restaurants rijk is. Wil je je dag goed starten? Bij  Foam kun je heerlijk ontbijten met speculaaspannenkoekjes of een ontbijtmuffin met kokosyoghurt. Daarnaast kan je hier ook terecht voor een Plantaardige workshop en vegan catering. Adres: Frederikstraat 44, Den Haag.

Utrecht - 4,6 restaurant/100.000 inwoners

In Utrecht kunnen alle vega's hun hart ophalen met 16 vegan-vriendelijke restaurants. Voor gezelligheid en een designer  biertje breng je een bezoek aan Oproer Brouwerij, met een restaurant waar de menukaart heerlijke gerechten op plantaardige basis biedt. Adres: CAB-Rondom 90A, Utrecht.

Leiden - 4,2 restaurants/100.000 inwoners

Leiden heeft het enige slachthuis van Nederland zonder vlees. Bij het Slachthuis in Leiden gaat het om de ecologische footprint, maar ook over het genieten van een gezonde maaltijd op plantaardige basis. Meelfabriekplein 1, Leiden. Andere aanrader: Hoezo voor vega(n) versnaperingen bij de borrel. Adres: Vrouwensteeg 7a, Leiden.

Rotterdam - 3,9 restaurants/100.000 inwoners

Met 25 vegan-vriendelijke restaurants kun je als vegan met een gerust hart uit eten in Rotterdam. Als je op het instagram-account stuit van Happy Food & Health, dan wil je er al heen om alles te proeven. Het betreft hier een vegan bakery waar je de hele dag kan doorbrengen en ook de conceptstore is een pareltje. Adres: Nieuwe Binnenweg 200d, Rotterdam.

Arnhem - 3,8 restaurants/100.000 inwoners

Ook in Arnhem kom je genoeg vegan-lovers tegen. Als je hier een dagje rond struint is Bonnie de plek voor een plak vegan-cake of een vegan bowl. Adres: Nieuwstad 2, Arnhem.

Eindhoven - 3,5 restaurants/100.000 inwoners

In Eindhoven is de keuken van Bar Bistro Calypso helemaal vegan. In combinatie met de vegan foodtrucks van Bakblik maak je kans veroveren ze ook de festivals die door Nederland trekken. Adres: Stratumseind 83, Eindhoven.

Groningen - 3,4 restaurants/100.000 inwoners

In Groningen is het altijd goed toeven, maar nu ook voor vegans. Voor een romige pompoentaart met walnoot of een frisse salade ga je naar De Herbivoor. Adres: Gedempte Zuiderdiep 59, Groningen.

Nijmegen - 3,4 restaurants/100.000 inwoners

In het pop-up restaurant Veggie Galore kun je niet alleen eten, maar ook kookworkshops volgen om veggie inspiratie op te doen. Adres: Oldenbarneveltstraat 63A, Nijmegen.

Alkmaar - 3,2 restaurants/100.000 inwoners

In Alkmaar wemelt het nog niet van de vega(n) tentjes, maar bij Soepp geniet je in ieder geval van bio-vegetarische gerechten. Mocht je geen zin hebben om alleen te gaan? Geen probleem iedere maand wordt hier een first date night georganiseerd! Adres: Hekelstraat3, Alkmaar.

De gegevens werden in oktober 2019 door Holidu verzameld bij Happy Cow, een hub om snel een vegan restaurant in de buurt te vinden. Om de top tien te bepalen, werden het aantal veganistische restaurants en het aantal vegetarische restaurants (met veganistische opties) afgewogen tegen het inwoners aantal van 37 steden in Nederland, met meer dan 75.000 inwoners.

Foto's (c) Holidu, openingsfoto (c) iStock 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in