Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Vanaf vanavond: vallende sterren spektakel!

Met een beetje geluk is het helder – je weet niet wat je ziet. Het is een perfecte week voor wie nog iets te wensen heeft (of voor wie van bijzondere verschijnselen houdt of toch laat op de avond de hond nog gaat uitlaten). Drie nachten achter elkaar, vanaf vandaag tot donderdag, trekken de Orion...

Vanaf vanavond: vallende sterren spektakel!

Met een beetje geluk is het helder – je weet niet wat je ziet.

Het is een perfecte week voor wie nog iets te wensen heeft (of voor wie van bijzondere verschijnselen houdt of toch laat op de avond de hond nog gaat uitlaten). Drie nachten achter elkaar, vanaf vandaag tot donderdag, trekken de Orioniden met 237.240 km per uur door de ruimte.  

Deze hemelzwerm bestaat uit stukjes afval van de komeet Halley, die regelmatig een oplichtend spoor laten zien. Het zijn kleine stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de atmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80 à 120 km hoogte verbranden. De energie die daarbij vrijkomt, is het spoor dat enkele seconden oplicht.  

Onder ander het Kielder Observatory Centre noemt het één van de meest spectaculaire meteorenregens die dit jaar te zien is, met een piek op 22 oktober. Het beste moment om de Orioniden te zien is in de eerste helft van de nacht. Dan ligt het aantal zichtbare meteoren tussen 20 en 30 per uur, al maak je ook rond zes uur 's ochtends nog veel kans van alles te zien verschieten. De meeste sterren zie je op een plek met weinig tot geen lichtvervuiling, als je ogen zo'n tien minuten aan het donker gewend zijn.

Foto's © iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in