Is dit het leukste wijnarrangement van Nederland?

Is dit het leukste wijnarrangement van Nederland?

Heerlijk lunchen en wijnen. Néderlandse wijnen.

De kans is groot dat je bij het zien van een wijnkaart niet héél snel een Nederlandse wijn uit zult kiezen. En dat terwijl onze vaderlandse wijnen de laatste jaren juist ontzettend in de lift zitten.

Gelukkig weet sommelier Roos Stevens van restaurant Bridges in hotel The Grand in Amsterdam er wel raad mee. Zij presenteert deze maand zelfs een helemaal Nederlands arrangement dat je echt wilt proberen.

Sinds 2014 organiseert het 5-sterrenhotel de Sofitel Wine Days: alle weekenden in september en oktober kun je er terecht voor een bijzondere viergangenlunch du Chef met bijpassende wijnen. Dit jaar dus allemaal uit Nederlandse wijngaarden en samengesteld met de mensen die de wijnen het allerbeste kennen: de wijnmakers zelf.

Is dit het leukste wijnarrangement van Nederland?

Stevens selecteerde wijnen die goed passen bij het seizoensmenu van restaurant Bridges en is de aangewezen persoon om dit te doen: ze is zelf namelijk dól op Nederlandse wijnen.

“Ik ben groot fan, en het is mijn doel om andere mensen ook fan te maken”, deelt ze met Nouveau. “Nederlandse wijnen zijn uniek en er is een grote diversiteit te vinden. Nederlandse wijn hoeft helemaal niet onder te doen voor wijn uit andere landen.”

Is dit het leukste wijnarrangement van Nederland?

Op eigen bodem wordt sinds de jaren zeventig wijn geproduceerd, vertelt de topsommelier. Dat de kwaliteit nu zo in de lift zit, komt volgens haar door toenemende kennis (denk betere technieken, nieuwe druifsoorten) maar óók door klimaatverandering. Vroeger was wijnbouw alleen mogelijk in Zuid-Limburg, nu eigenlijk in het hele land.

Stevens: “Ik probeer in elk wijnarrangement in ons restaurant altijd zeker één Nederlandse wijn te schenken. Soms doe ik dat blind en vertel ik pas als de glazen en het bord leeg zijn wat het was. Dan zijn mensen altijd verrast dat het een Nederlandse wijn was.”

Lekker gemaakt? Reserveren kan hier. De Wine Days lopen tot 31 oktober, maar daarna kun je zo te horen óók prima terecht voor een lekker glas uit eigen land.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in