Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Hoe gebruik je een mondkapje nu goed?

Alle do's en don'ts over dit nieuwe health accessoire. Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer waar minder goed afstand kan worden gehouden. Ook in het straatbeeld duidelijk ze steeds vaker op, op drukke plekken. Het gaat in dit geval vooral om niet-medische mondkapjes die ...

Hoe gebruik je een mondkapje nu goed?

Alle do's en don'ts over dit nieuwe health accessoire.

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer waar minder goed afstand kan worden gehouden. Ook in het straatbeeld duidelijk ze steeds vaker op, op drukke plekken.

Het gaat in dit geval vooral om niet-medische mondkapjes die tegenwoordig alom verkrijgbaar zijn en ook veelvuldig zelf worden gemaakt. Ze werken het beste als ze meerdere laagjes hebben. Uit een recente Amerikaanse studie blijkt dat een combinatie van laagjes katoen, zijde en chiffon het beste werkt, zoals een hoogwaardig mondkapje ook is opgebouwd uit laagjes. Een andere tip is steeds een driedubbele laag keukenpapier tussen twee lagen stof schuiven, om de filterende werking te verbeteren.

Was je handen voor je het masker opzet. De witte kant is bijna altijd de binnenkant. Het mondkapje moet neus, mond en kin bedekken (Laura Dern draagt het hier te hoog) en naadloos aansluiten op het gezicht. Zolang de elastiekjes genoeg rek hebben, haak je ze makkelijk om de oren, maar in de praktijk blijf een mondkapje dat achter je hoofd gestrikt is beter zitten. Heb je een masker met plooitjes, dan moeten die naar beneden wijzen: zo functioneren ze minder snel als 'schepjes' voor virusdeeltjes.

Voor brildragers is het standaard masker dat model Karlie Kloss hier draagt niet zo handig. Kies dan liever een masker met een metalen strip aan de bovenkant, dat je over je neus kunt buigen. Je draagt het wat hoger met de onderkant van je bril op het masker: als het goed sluit, zou je zo geen beslagen brillenglazen moeten krijgen. Maak als je toch je handen wast ook je bril meteen even schoon.

Heb je het mondkapje eenmaal op, blijf er dan vanaf. Niet verschuiven voor een kop koffie (zoals Lucy Hale 'm hier gebruikt is totaal zinloos), een boterham of een sigaret, ook niet aanraken bij een kriebel of nies.

Heb je het toch aangeraakt, dan handen wassen of even ontsmetten met desinfecterende gel. En zoals Jane Krakowski het hier gebruikt, is dus niet de bedoeling: ook met de handschoenen kun je de buitenkant van het masker besmetten en het moet over mond en neus blijven. 

Oók met een mondkapje blijft de anderhalve meter regel gelden, net als het advies om vaak je handen te wassen. En je telefoon schoon te maken: Kristin Wiig is hier lekker bezig met potentiële kruisbesmetting en haar masker zit wat te laag op haar neus. 

De buitenkant van het kapje kan in theorie besmet zijn geraakt en dus is het zaak het kapje na gebruik voorzichtig via de achterkant van het hoofd te trekken, zoals Lily Collins hier doet. Wegwerpmaskers gooi je meteen in een afsluitbare vuilnisbak. Herbruikbare maskers was je op zestig graden, waarna je er weer een vers filter in legt.

Een mondmasker kan best benauwd en ongemakkelijk zijn, draag er niet de hele dag door een, maar alleen waar het verplicht is en waar je het nuttig acht, bijvoorbeeld op drukke plekken. Zoals Drew Barrymore hier in haar eentje in het bos is niet echt zinvol.

Voor wie geen held is met de naaimachine: deze briljante sok-hack is en blijft een prima alternatief die met schoon keukenpapier erin ook de enige bescherming biedt.

Foto's (c) iStock, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in