Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Het ultieme kunstschaatsdrama is verfilmd

Weet je nog? De rivaliteit tussen de Amerikaanse kunstschaatssters Tonya Harding (r) en publiekslieveling Nancy Kerrigan (l) kwam tot een ongekend agressief hoogtepunt toen Nancy in aanloop naar de Olympische Spelen met een loden pijp werd verwond door een kennis van de toenmalige partner van Ton...

Het ultieme kunstschaatsdrama is verfilmd

Weet je nog? De rivaliteit tussen de Amerikaanse kunstschaatssters Tonya Harding (r) en publiekslieveling Nancy Kerrigan (l) kwam tot een ongekend agressief hoogtepunt toen Nancy in aanloop naar de Olympische Spelen met een loden pijp werd verwond door een kennis van de toenmalige partner van Tonya.  

Dit verhaal leent zich natuurlijk perfect door een hele reeks slechte B-films. Die zijn er ook gemaakt. Maar er is nu een nieuwe film in de bioscoop: I Tonya. Die begint bij het verhaal van de kleine Tonya die door haar veeleisende moeder al op vierjarige leeftijd op het ijs wordt gezet. Een prachtig drama dat het bekijken meer dan waard is.

Het verhaal

Tonya heeft weinig kansen en komt uit een arm "white trash" milieu. Kunstschaatsen is de enige mogelijkheid om zich te ontworstelen aan haar lot. Ze is een straatvechtertje en verbleekt volledig naast haar concurrente Nancy Kerrigan; het toonbeeld van klasse en stijl.

In de film volg je Tonya's jeugd en de verstoorde band met haar moeder. Daarnaast zie je hoe ze zich staande moet houden in een wereld die niets van haar moet hebben. Ook het incident en de nasleep daarvan komen uitgebreid aan bod vanuit háár perspectief.

Golden Globes

De film werd genomineerd voor 3 Golden Globes. Die voor beste film en beste actrice (Margot Robbie als Tonya) ging naar andere producties, maar Allison Janney viste zeer terecht de buit binnen met een Globe voor de beste vrouwelijke bijrol als moeder van Tonya.

Moddergooien

De échte moeder van Tonya Harding distantieert zich ferm van het beeld dat in de film van haar geschetst wordt en ook Nancy Kerrigan, het slachtoffer van de aanval, is 'not amused' hoe Harding en haar band met haar in deze film wordt afgetekend. 

Evengoed, I, Tonya draait nu in de bioscoop en is echt een aanrader. Bekijk hier alvast een voorproefje: