Je hebt het ongetwijfeld eerder voorbij zien komen: ‘het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag’. Maar heb je eigenlijk enig idee waarom dit zo is? Nieuw onderzoek laat zien dat het overslaan van het ontbijt meer negatieve gevolgen heeft voor je lichaam dan je tot nu toe dacht.
Morgens vroeg iets eten helpt namelijk niet alleen je spijsvertering (je ‘motor’) op gang te brengen, maar verlaagt ook het risico op ernstige aandoeningen zoals obesitas, hartproblemen en diabetes.
Wat én wanneer
“Onze levensstijl is de afgelopen dertig jaar enorm veranderd en vraagt meer van ons dan toen, met onder meer een onregelmatig eetpatroon als gevolg. We slaan vaker maaltijden over of we eten ze onderweg, op een later moment van de dag. Dit onderzoek laat zien dat niet alleen ‘wat’ je eet het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten vergroot, maar ook ‘wanneer’”, zegt Victoria Taylor, diëtiste van de British Heart Foundation over de bevindingen van experts van de Colombia University, New York.
Lees ook: Dit Valentijns-envelopje is zo gemaakt en verrukkelijk
Niets mis met doorsnee
De wetenschappers stelden vast dat wanneer je ’s morgens een doorsnee gezond ontbijt nuttigt, je gedurende de rest van de dag minder calorierijk voedsel eet. “Je lichaam heeft zo meer tijd om ingenomen calorieën te verbranden voordat je weer naar bed gaat”, aldus de onderzoekers.
Makkelijker dan je denkt
Wat een gezond ontbijt dan precies inhoudt? In ieder geval moet je er 15 tot 25 procent van dagelijks benodigde energie mee binnenkrijgen. Dat zijn zo’n 300 tot 500 calorieën voor een vrouw en tussen de 375 en 625 calorieën voor een man, stellen de onderzoekers. “Belangrijk is dat je kiest voor een vezel- en calciumrijk ontbijt met voldoende kalium en vitamine D.”
Gevaren
Ook eerdere studies lieten zien hoe ongezond het overslaan van het ontbijt kan zijn. Zo is aangetoond dat wie ’s morgens geregeld niet eet maar liefst 27 procent meer kans heeft op het krijgen van een hartaanval en 18 procent op een beroerte. Iedere ochtend wél iets gezonds eten, geeft tevens minder kans op een te hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.
Bekijk ook deze fotoserie: Van Elvis tot Elton John, sterren die een ontbijtje eten
Agendapuntjes
Het geheim is ‘plannen’, aldus professor Marie-Pierre St-Onge, die het onderzoek leidde. Plan tijd in om te eten en houd je aan dat plan. “We raden je aan om bewust te eten, en vooraf te bedenken wat je eet en wanneer je eet. Dat geldt voor zowel je maaltijden als snacks, om emotie-eten de baas te blijven.” Kleine moeite toch?