Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

HET GROTE SCHAATSBOEK

Het Grote Schaatsboek Een cultuurgeschiedenis geschreven door Marnix Koolhaas Geen sport heeft zo’n rijke geschiedenis als de schaatssport. Dit fascinerende boek geeft een unieke inkijk in de internationale cultuurgeschiedenis van deze sport door de eeuwen heen. Niet alleen in Nederland, maar in ...

HET GROTE SCHAATSBOEK

Het Grote Schaatsboek

Een cultuurgeschiedenis geschreven door Marnix Koolhaas

Grote Schaatsboek

Geen sport heeft zo’n rijke geschiedenis als de schaatssport. Dit fascinerende boek geeft een unieke inkijk in de internationale cultuurgeschiedenis van deze sport door de eeuwen heen. Niet alleen in Nederland, maar in elk land waar het ’s winters wil vriezen, zijn mensen al eeuwen gefascineerd door de gratie en de snelheid van het schaatsen. Zoals in Japan, waar de schaatsmarathon zelfs ouder is dan onze eigen Elfstedentocht. Prominent schaatskenner Marnix Koolhaas duikt in de duizend jaar oude historie van zijn én onze meest geliefde sport. In zijn rijk geïllustreerde verhalen neemt hij de lezer mee op een verrassende tocht en plaatst hij het schaatsen in een brede, internationale context.

In min of meer chronologische volgorde komen onder meer het begin en de vroege geschiedenis van het schaatsen wereldwijd aan bod; de eerste schaatsers in de schilderijen van Jeroen Bosch, Pieter Brueghel en Hendrick Avercamp; de meest afgelegen ijsbaan ter wereld op het eilandje Tristan da Cunha; een gevecht op leven en dood tussen schaatsers en tangoliefhebbers in Argentinië; liefde en dood op het ijs in Amerika, schaatsen op zondag en nog veel meer.

Natuurlijk staan in het boek ook de echte ‘klassieke’ Nederlandse verhalen over de legende van Hansje Brinker, het eerste Wereldkampioenschap in Amsterdam (1893), de Elfstedentocht en de helden zoals Jaap Eden, Coen de Koning, ‘Sjoukje & Joan’ en ‘Ard & Keessie'. En wie waren toch de twee Zeeuwen, die een wereldrecord reden op de 500 meter?

Auteur en schaatskenner bij uitstek Marnix Koolhaas sprak met diverse schaatslegendes, zoals de IJslander Björn Baldursson die unieke anekdotes vertelt. In het boek staan tevens talrijke weetjes en worden mythes ontkracht; in welk land is nou de bekende ‘merry-go-round-on-ice’ ontstaan?  En wie was de enige kunstenaar, die ook nog goed kon schaatsen?

De schaatsverhalen van Marnix Koolhaas verschenen deels in het maandblad Schaatsen van de KNSB. Het Grote Schaatsboek is rijk geïllustreerd en voorzien van talrijke foto’s; een absolute must-have voor iedere schaatsliefhebber!

Marnix Koolhaas (1960) is al sinds zijn jeugd besmet met het schaatsvirus. Bij gebrek aan een echte toekomst op de schaats, trok hij zich terug op het schaatsverleden. Hij is historicus bij VPRO/NTR/ Andere Tijden. Als schaatsanalist treedt hij op in diverse radio- en tv-programma’s. Koolhaas schreef enkele boeken over de schaatssport, onder meer De mannen van ’63 waarover Bert Wagendorp in de Volkskrant schreef ‘(…) een ontroerend en hoogstnoodzakelijk boek.’ In zijn vrije tijd is Koolhaas bondscoach van de Argentijnse schaatsploeg.

Informatie:

ISBN:              97890 8975 501 8

Prijs:               € 21,95

Verschijnt:     15 Februari

Website:

www.bol.com