Vijf redenen om eens een 'appeltje' open te trekken.
Zoals ook de herfst in de natuur dit jaar wat vroeger arriveert, zo begint ook het ciderseizoen iets eerder. Cider is bruisende appeldrank met alcohol (of simpel gezegd: gegist appelsap). Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: perencider is in opkomst.
Cider Making - William Sidney Mount, courtesy of MoMA
Cider wordt al eeuwen op dezelfde manier gemaakt: rijpe appels worden geplukt en geperst, waarna het sap mag fermenteren. Hierbij zetten gisten de suikers om in alcohol. Dat duurt 2-3 weken waarna de drank wordt gebotteld en mag rusten om nog wat meer op smaak te komen. Cider is soms helder, maar vaker van nature een beetje troebel, heeft een bescheiden bubbeltje en smaakt zoet-zuur-fris.
Hoewel vooral Engeland bekend staat als ciderland, kent ook Baskenland een rijke cidertraditie, net als Normandië (waar ze van appels ook calvados brouwen), de Alpenlanden en Duitsland. In Nederland wint het aan populariteit als al dan niet zelfgebrouwen hot hipsterdrankje.
Je drinkt cider in de nazomer koud, het is lekker bij geroosterde groenten, varkensvlees, geroosterde kip en in combinatie met kazen als cheddar, brie en camembert. Zoete cider smaakt goed bij blauwe schimmelkaas, droge cider is een prima match met geiten- of schapenkaas.
Wordt het kouder? Dan is cider een lekker basis voor een warm drankje: laat het in een pannetje trekken met specerijen als een kaneelstokje, zwarte peperkorrels, kruidnagel en sinaasappelrasp en zeef het in een glas. De bubbels verdwijnen, maar je houdt een heerlijk verwarmend drankje over met een lichte tic.
Foto's (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in