Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Harry en Meghan, ik heb toch nog wat vragen'

Online redacteur en royalty-lover Ella over Het Interview. Aangezien ik van bouwjaar 1965 ben, heb ik al heel wat royal interviews langs zien komen. Zelden bleef ik echter met zoveel verbijstering en vragen achter als na het gesprek dat Oprah Winfrey vannacht had met de hertog en hertogin van Sus...

'Harry en Meghan, ik heb toch nog wat vragen'

Online redacteur en royalty-lover Ella over Het Interview.

Aangezien ik van bouwjaar 1965 ben, heb ik al heel wat royal interviews langs zien komen. Zelden bleef ik echter met zoveel verbijstering en vragen achter als na het gesprek dat Oprah Winfrey vannacht had met de hertog en hertogin van Sussex. Niet in het minst omdat Oprah nu niet echt kritische vragen stelde en met name Meghan nudgend nogal wat in de mond legde, waar die soepel op inging.

Neemt niet weg dat er ongemakkelijke zaken ter sprake kwamen, met als dieptepunt vragen die The Firm / een familielid zou hebben gesteld over ‘hoe donker’ de huidskleur van Archie zou worden. Ik word al misselijk bij het tikken van deze woorden, maar door de persoon niet met naam en toenaam te noemen (dat leek Meghan 'te beschadigend'), lijkt nu de hele koninklijke familie uit racisten te bestaan. Misschien ís dat ook wel zo, maar op deze manier is het ook beschadigend, zeker gezien het feit dat de Windsors zich niet kunnen verdedigen.

En wat betreft haar noodkreten om hulp: als je in staat bent om drie dagen voor je bruiloft in het diepste geheim te trouwen, was het dan niet mogelijk geweest om discreet een therapeut in Nottingham Cottage te ontvangen om Meghan mentaal bij te staan? Harry heeft in het verleden openhartig gesproken over hoeveel baat hijzelf bij therapie heeft gehad, iets wat zijn broer William hem nota bene had aangeraden. Hoezo, kon hij dat niet ook voor zijn vrouw regelen?  

Meghan liet het bij Oprah voorkomen alsof ze een gevangene was, terwijl ze vanaf 2017 vaak genoeg is gespot in de stad, waar ze winkelde, naar yoga ging of afsprak met mensen. Ze kon gewoon in de auto stappen, niemand die haar een strobreed in de weg legde toen ze even op en neer naar New York vloog voor haar babyshower of om een tenniswedstrijd van haar vriendin Serena Williams bij te wonen. En het werd hen weliswaar ontraden om per privéjet van vrienden op vakantie te gaan, maar toen ze toch gingen, konden de jets gewoon opstijgen.

Let's spare a thought voor prinses Latifa en haar situatie

Als ik dat vergelijk met de situatie van, pakweg, prinses Latifa van Dubai en haar zus, die – afgaand op haar noodkreten - letterlijk door hun vader zijn opgesloten in een huis, dan heb ik toch wat moeite met het beeld dat Meghan van haar situatie schetste. Nog even afgezien van het feit dat ze, afgaand op het personeel van Kensington Palace, zelf ook flink kon uitdelen.

Het klinkt hard, dat prins Charles op een gegeven moment de telefoontjes van zijn zoon een tijdje niet meer aannam. Maar als iemand voortdurend dezelfde vraag stelt en een ander antwoord verwacht, zou elke ouder waarschijnlijk een time-out inlassen. Zoiets heet 'helpen om volwassen te worden en eigen verantwoordelijkheid te nemen', iets waar Harry niet veel ervaring mee heeft.

Dat is wat ik miste in de twee uur durende saga: een vleugje terugwerkend zelfinzicht over hun eigen rol in de Sussexit. Over als parttime royals wel de lusten, maar niet de lasten van het royal bestaan willen. Over niet willen kiezen voor gewoon samen verder gaan en rustig leven als mijnheer en mevrouw Mountbatten-Windsor, maar mikken op meer geld, meer luxe en een celebrity-bestaan.

Het deed me denken aan prinses Margaret die best met haar grote liefde had mogen trouwen, mits ze genoegen had genomen met een bescheidener leven. Na ampele overweging zag ze er toen toch maar vanaf: er bleek ook iets te zeggen voor het comfort en de privileges van het paleis.

Wat rest is de vraag wat de hertog en hertogin van Sussex denken met deze verbijsterende mediabom te bereiken. Hoe is het House of Windsor affikken en de familie onder de bus gooien zinvol met het oog op hun eigen humanitaire en commerciële ambities, die wel degelijk worden gedragen door hun royal aura? Was Harry een loodgieter en Meghan een boekhouder, dan zouden ze vermoedelijk geen deal van 120 miljoen dollar met Netflix hebben kunnen scoren, toch? En hoe zijn de bittere uitspraken van Harry te rijmen met zijn voornemens om zich te verzoenen met zijn vader en broer?

Het zal hen ongetwijfeld goed doen dat ze hun hart hebben kunnen luchten en veel bijval krijgen. En er is beslist werk aan de winkel voor Buckingham Palace, alleen al om te onderzoeken of de Sussex'jes echt zo zijn dwarsgezeten en hoe het nu écht zit met het werkklimaat daar. Maar uiteindelijk vrees ik toch dat deze actie geen winnaars zal opleveren. Behalve dan misschien Oprah Winfrey die er 7 miljoen dollar voor heeft opgestreken en CBS, dat binnenliep op de reclame-inkomsten. Oh dear.  

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in