Happy hour, y'all - het is Mint Julep Day!

Happy hour, y'all - het is Mint Julep Day!

Maak kennis met deze verrukkelijke Southern Belle cocktail.

In het zuiden van de Verenigde Staten is de Southern Belle een fenomeen. Het betreft hier zeer verzorgde dames van 16 tot 106 die goede daden doen en van hun huis een paleisje maken, maar die ook weten wanneer het tijd is om even te gaan zitten met een drankje.

De ultieme Southern Belle cocktail is de Mint Julep en elke zichzelf respecterende Belle zal verklaren dat het gezónd is, omdat er munt in zit en ze dat een 'soort groente' vindt. Het drankje stamt uit eind 1700 toen de Scarlett O'Hara's van deze wereld het massaal omarmden als 'medicijn om de maag te kalmeren'.

Julep stamt af van het Spaans-Arabische Julepe en het Perzische woord Golâb dat zoveel als rozenwater betekent. Het is een term om een zoet drankje te omschrijven. Zoals op Wimbledon champagne en aardbeien worden geserveerd, zo is de Mint Julep het officiële drankje van de Kentucky Derby, de bekendste paardenrace van de Verenigde Staten.

Happy hour, y'all - het is Mint Julep Day!

Het gaat hier om een mix van bourbon, munt, suiker en water, on the rocks geserveerd in een zilveren of tinnen beker die prompt beslaat, zodat je er een kleddernatte hand van krijgt. Een Belle overkomt dat niet, die houdt 'm – bluff yourself into a Mint Julep - aan de onderkant en de bovenrand vast. Deze mijnheer doet het even voor. 

Zo maak je 'm

Meng onderin een beker 4 blaadjes verse munt, 1 theelepel poedersuiker, een paar druppels Angostura bitters en 2 tl water. Met een stampertje of een lepel kneus je de blaadjes een beetje (zodra het meer naar gras dan naar munt ruikt ben je te ver gegaan).

Happy hour, y'all - het is Mint Julep Day!

Daarna schaafijs of grof gecrusht ijs erop en 6 cl Bourbon, doorroeren tot de beker beslaat. Garneren met nog wat munt. Wil je eens variëren, vervang de bourbon dan eens door gin of jenever. Cheers, y'all! 

Foto's (c) iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in