Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Foodie trends: wat gaan we eens eten in 2024?

Foodie trends: wat gaan we eens eten in 2024?

Tinned fish charcuterie board. Seacuterie appetizers

Voedselgekkigheid in 2023? We noemen de Amandel Mama (stilt haar honger met een enkele amandel en kijkt daar  zelfingenomen bij) en Girl Dinner (het varieert van een bordje minihapjes tot koffie met een sigaret en het staat op TikTok), maar ook de crompouce, een snackmormel dat maar het beste snel kan worden vergeten. Wat zijn de trends die worden voorspeld voor 2024?

Hartige cocktails

Je las het al op Nouveau, hartige cocktails met bijvoorbeeld bacon- of gerookte zalmsmaak zijn in opkomst. Technieken als fatwashing en infusies creëren nieuwe umami-achtige smaken in het sweet & sour assortiment. Denk ook aan smaken als de Double Chicken Please (een cocktail die smaakt als een Waldorf salade) of een Caprese Martine, naar de salade.

Waar voor je geld

Door de stijgende kosten in levensonderhoud maakt van alles uit de diepvries, uit blik en uit glas een enorme comeback. Prima in orde qua voedingsstoffen, lang houdbaar, minder verspilling en bovendien een vleugje nostalgie: denk aan ovenschotels met tonijn uit blik en pilav met perziken uit blik, maar ook mooie blikjes met sardientjes, mosselen en  makreel op de tapasplank (seacuterie). Voor de groeiende groep planteneters groeit het assortiment faux vis en vlees, gemaakt van paddenstoelen en planten. Mushroom crab cakes it is!

Snack hybriden  

De crompouce luidde een tijdperk van snackhybriden in die vooral aanslaan bij mensen onder de dertig, die een complete maaltijd toch al héél 2022 vinden en snacken / shared dining als maaltijd zien. Denk aan een Taco Shoarma of  zoete pot noedels.  

De watersommelier

Premium hydratatie draait om snobby water met een stamboom, van gletsjers die op Eton hebben gezeten of bronnen die alleen leveren bij volle maan. De watersommelier weet alles van mineralen en smaak en adviseert welk water bij welk gerecht past. Of je het daadwerkelijk zult proeven is de vraag. Als tegentrend zul je mensen treffen die nadrukkelijk de voorkeur geven aan kraanwater.

Boekweit grijpt de macht

Als graan is het al aan een opmars bezig sinds sobanoedels in de supermarkten liggen en blini's mainstream zijn geworden. Maar in 2024 gaan we nog meer boekweitproducten zien: rijk aan proteïne en vezels, goed alternatief voor het steeds duurder wordende tarwe.

Move over, bouillon

Bouillon maakte in 2022 en 2023 een ware renaissance door, maar maakt in 2024 plaats voor soep. En dan niet per se een klassieke groentesoep, maar eerder experimenten met spannende mixsoepen zoals menudo tonkotsu ramen (Mexicaanse soep met pens) of dak gomtang (Koreaanse kippensoep). En nu we het toch over Korea hebben: die hype is nog láng niet voorbij, maar de Vietnamese keuken zit 'm wel op de hielen.

En verder?

Komend jaar wordt het jaar van gekoelde rode wijn, pistachenoten en de zoetzure smaak van tamarinde (je kent het van Pad Thai en Indiase curries, het duikt in 2024 op in cocktails en marinades).

Verder veel recepten met gecondenseerde melk (weer hip uit blik!) en recepten om de menopauze draaglijker te maken. Superfoodies serveren geen farfalle meer maar creste di gallo pasta (waar saus extra goed op blijft hangen).

Voor aanstaande zomer: tsukemen, chilled ramen ofwel gekoelde noedelsoep. En op het terras de opvolger van de Esma: de carajillo, een cocktail van espresso, Licor 43 en ijs.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Lifestyle
  • Getty Images