Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Foeter je vaak? Dat zegt iets heel positiefs over je

We geloofden het zelf eerst ook niet, maar het is toch echt zo: recent onderzoek wijst uit dat schelden iets heel positiefs zegt over je. Schelden, we hebben er een hekel aan (al floept er soms echt wel eens iets per ongeluk uit ons mond...) Niet zo negatiefMaar schelden is negativiteit en daarme...

Foeter je vaak? Dat zegt iets heel positiefs over je

We geloofden het zelf eerst ook niet, maar het is toch echt zo: recent onderzoek wijst uit dat schelden iets heel positiefs zegt over je.

Schelden, we hebben er een hekel aan (al floept er soms echt wel eens iets per ongeluk uit ons mond...)

Niet zo negatief

Maar schelden is negativiteit en daarmee kom je niet ver, vinden wij. Dát klopt dus maar deels, zo blijkt: want degenen die wat vaker vloeken, liegen wél minder, ontdekten de experts. En daar is ook wat voor te zeggen. "Je kunt er op twee manieren naar kijken", aldus mede-onderzoeker David Stillwell. "Je kunt vloeken als negatief sociaal gedrag zien, maar aan de ándere kant 'filteren' deze mensen hun taalgebruik niet, waardoor er ook geen verzinsels in hun verhaal sluipen. Leugens blijven zo achterwege."

Schone schijn

Bovendien hebben mensen die wel eens foeteren niet de neiging de schone schijn op te houden; zij doen geen moeite om leuker over te komen dan ze zijn. 

Lees ook: Raar gevoel voor humor? Dan ga je heel blij worden van dit nieuws

Val je toch door de mand...

Een tweede, groter onderzoek op Facebook onder 74.000 Facebook-gebruikers wijst hetzelfde uit. Zij die vaak schuttingtaal postten, gebruikten ook meer woorden die al langer in verband worden gebracht met eerlijkheid, zoals 'ik' en 'mij'. Mensen met 'perfecte' berichten en net taalgebruik willen zich vaak beter ("cooler", aldus de onderzoekers) voordoen dan ze zijn en nemen het niet zo nauw met de waarheid.

'Feestbook'

Maar dat wisten we natuurlijk al een beetje: Facebook wordt niet voor niets 'Feestbook' genoemd, omdat mensen daarop doorgaans de mooiste kant van zichzelf aan de wereld tonen. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het blad Social Psychological and Personality Science, is het bewijs dat mensen die van tijd tot tijd fulmineren zeker óók gehoord moeten worden. Krijg je commentaar op je taalgebruik? Dan kun je altijd nog antwoorden met de Clark Gable-klassieker: "Frankly, my dear, I don't give a damn."

Bron: Good Housekeeping