Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Feest etiquette: dit is de exacte tijd waarop je naar huis hoort te gaan

Wat is het toch verleidelijk om na een feestje of gezellig etentje bij iemand thuis nog lekker te blijven hangen. Je wilt niet dat er een einde komt aan die heerlijke avond. En toch zijn daar ook regels voor.   Want hoe fijn dat extra glas wijn ook is: je wilt de gastvrouw en/of gastheer, die mis...

Feest etiquette: dit is de exacte tijd waarop je naar huis hoort te gaan

Wat is het toch verleidelijk om na een feestje of gezellig etentje bij iemand thuis nog lekker te blijven hangen. Je wilt niet dat er een einde komt aan die heerlijke avond. En toch zijn daar ook regels voor.  

Want hoe fijn dat extra glas wijn ook is: je wilt de gastvrouw en/of gastheer, die misschien wil gaan slapen of opruimen, ook niet in verlegenheid brengen. 

Lees ook: Zo vertel je je gasten (netjes) dat het tijd is om te gaan

Was gezellig!

Volgens etiquette expert Thomas Blaikie is het beleefd om na een eetfeestje op een bepaald tijdstip naar huis te gaan. Het maakt daarbij wel uit of het etentje op een doordeweekse dag of in het weekend plaatsvindt. Doordeweeks hoor je uiterlijk om 22.30 uur afscheid te nemen, in het weekend is 23.15 uur een prima tijd.   

Zeker geen sterke drank

Blaikie beschreef deze 'feestregel' in zijn column in The Ladymagazine, naar aanleiding van een vraag van een van de lezers. Hij schreef in zijn column Modern Matters dat het het prettigst is als je op een 'natuurlijke manier' afscheid neemt. Onder andere door na de koffie het verzoek om nog een drankje te nemen vriendelijk af te slaan. En drink je nog wel iets - dan zeker geen sterke drank. 

Maar ik zit zo lekker...

"Als je geen richtlijn hebt wanneer je zou moeten vertrekken, heb je als gast vaak helemaal geen zin of energie meer om te gaan", aldus de connaisseur. "Zeker als de gastheer of -vrouw, die ook niet onbeleefd wil zijn, steeds iets blijft aanbieden. Terwijl het voor de host zelf misschien eigenlijk wel klaar is, of te druk. Dus sla gerust dat drank je af. Met elk extra glas dat je neemt, wordt de kans kleiner dat je aanstalten maakt om te vertrekken." 

Of beledig je ze juist?

Heel goed natuurlijk, om van tevoren al te bedenken wat een goede tijd is om te gaan. Maar wat ons betreft, ligt het er ook aan hoe goed je je gastheer en/of gastvrouw kent. Zijn het je beste vrienden, dan zijn ze misschien wel teleurgesteld als je dat laatste glas whiskey of wijn afslaat. De sfeer goed aanvoelen, daar draait het om! 

Bron: Country Living UK

Bron beeld: Emma Louise Photography