Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Er zijn nu veel meer oversluiters dan ‘koop’ hypotheken - interessant voor jou?

Check even of je de hypotheek ook over 10 jaar nog kunt betalen. Jarenlang was dit ongeveer de manier waarop het ging als je een huis kocht. Als de financiering rond was en de akte getekend, dan verdwenen alle spullen in een doos of map waar je jaren niet naar om keek. Dat is veranderd sinds de h...

Er zijn nu veel meer oversluiters dan ‘koop’ hypotheken - interessant voor jou?

Check even of je de hypotheek ook over 10 jaar nog kunt betalen.

Jarenlang was dit ongeveer de manier waarop het ging als je een huis kocht. Als de financiering rond was en de akte getekend, dan verdwenen alle spullen in een doos of map waar je jaren niet naar om keek.

Dat is veranderd sinds de hypotheekrente is gedaald en mensen goedkoper uit zijn als ze oversluiten. In februari 2022 werden vijftienduizend meer aanvragen voor een tweede hypotheek gedaan, waarmee de huidige woning goedkoper wordt gefinancierd, dan voor een eerste hypotheek, bedoeld om een huis te kopen. “Oversluiters beheersen de hypotheekmarkt”, zegt Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer. Ze legt uit hoe dat zit.

Wil je weten of je voordelig kunt oversluiten?

“Deze trend laat duidelijk zien dat de huizenmarkt op slot zit”, zegt hypotheekexpert Marga Lankreijer van Independer. “Woningbezitters willen profiteren van de superlage rente. Ze slaan nu hun slag om te besparen door hun hypotheek over te sluiten, door te stromen en misschien wel wat wensen op het gebied van comfort en verduurzaming te vervullen. Deze groep zit er dan warmpjes bij, met de zekerheid van lage hypotheeklasten voor de langere termijn”.

Overheersing van niet-kopers nog nooit zo sterk geweest

In februari 2022 werden vijftienduizend meer aanvragen door oversluiters gedaan gedaan dan door kopers van een woning. De overheersing van niet-kopers is nog nooit zo sterk geweest, sinds het Hypotheken Data Netwerk (HDN) in 1994 begon met het verzamelen van deze gegevens.

In 2021 kwamen niet-kopers voor het eerst in de meerderheid op de hypotheekmarkt. Toen registreerde het HDN 297.192 aanvragen voor een tweede hypotheek, een stijging van ruim 28 procent vergeleken met 2020. Het aantal kopers dat een (eerste) hypotheek aanvroeg daalde in die tijd juist met 12,6 procent naar 265.463.

Hoewel de rente sinds begin dit jaar weer aan het stijgen is, ligt het niveau nog altijd historisch laag. Independer expert Lankreijer: “Je zit er niet naast als je nog niet hebt overgesloten. Juist omdat de rente stijgt, is die markt nog heter geworden”.

Dat lijken huizenbezitters te beseffen. Hoewel ze de markt vorig jaar al domineerden, is het aantal aanvragen voor een tweede hypotheek in de eerste twee maanden van 2022 nog scherper gestegen. In februari ging het om 45.212 aanvragen, ruim het dubbele van februari 2021.

Er is een grote, gefrustreerde groep, die wel wil kopen, maar dat niet kan

Ondertussen blijven starters met de kater zitten. Het HDN registreerde afgelopen jaar zo'n kwart minder hypotheek-aanvragen van jonge starters. Ze maken nu 16,4 procent uit van de markt, vergeleken met 26,3 procent in 2021.

“Er is een grote, gefrustreerde groep, die wel wil kopen, maar dat niet kan”, zegt Marga Lankreijer van Independer. “Met het bouwen van extra woningen, het voorstel om de overwaarde te belasten en misschien de wat hogere rente kan er wat rust komen in de woningmarkt, maar er zijn nog genoeg mensen die dringend op zoek zijn naar een koopwoning. De vraag is ontzettend hoog”.

Lage rente gebruiken om maandlasten te verlagen

Volgens data van Independer wachten starters die de afgelopen jaren wel een woning hebben kunnen kopen nog met oversluiten. Huizenbezitters tot 55 jaar gebruiken het voordeel van de lage rente om hun maandlasten flink te verlagen en niet zelden om bij te lenen voor een verbouwing of het verduurzamen van de woning.

“De groep oversluiters boven de 55 jaar denkt vaker aan hun financiële toekomst”, zegt Lankreijer. “Ze zitten tien tot vijftien jaar voor hun pensioen en willen zekerheid. Velen hebben nog een aflossingsvrije hypotheek. Daarom is het verstandig om rond je 55ste te onderzoeken of je de hypotheek over tien of twintig jaar ook nog kunt betalen”.