Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ella laat zich maar weer eens testen (en niet eens op corona!)

'Niets is sexy aan tobben met een prikker in een toilet.' "Als de doktersassistente bij het uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek monter 'Volgende keer is alweer de laatste keer' tegen je zegt, en je bij thuiskomst de paarse envelop met de testkit voor het nationale darmkankeronderzoek op de m...

Ella laat zich maar weer eens testen (en niet eens op corona!)

'Niets is sexy aan tobben met een prikker in een toilet.'

"Als de doktersassistente bij het uitstrijkje voor het bevolkingsonderzoek monter 'Volgende keer is alweer de laatste keer' tegen je zegt, en je bij thuiskomst de paarse envelop met de testkit voor het nationale darmkankeronderzoek op de mat aantreft, weet je dat je van zekere leeftijd bent.

Ik voel dat overigens elke dag. In tegenstelling tot bewonderenswaardige leeftijdsgenoten die kickboksend en bootcampend door het leven gaan, kraak ik aan alle kanten. Des te meer reden om mee toe doen aan zo'n onderzoek, want op meer fysieke pech zit geen mens te wachten, tenslotte.  

'Smug heb ik blaastesten afgelegd na dinertjes op spa rood'

De aard van de testen verandert wel in de loop van het leven, nietwaar? Ooit liet ik me testen op een SOA na een onbezonnen nacht. Smug heb ik blaastesten afgelegd na dinertjes op spa rood. Vele malen heb ik tevergeefs naar zwangerschapstesten zitten staren om twee streepjes tevoorschijn te kijken. De borstenbus, ook een hele ervaring in collectieve sisterhood. Daarna kwam de menopauzetest, met vooral berusting als uitslag. En nu zijn er alleen nog testen voor Enge Ziekten in het verschiet. Die ik overigens bereidwillig doe, het is geweldig om een land te wonen waar de overheid dit soort dingen regelt.

'Ik denk altijd: 'Meten is weten' en snapte zijn twijfel niet zo'

De poeptest was toch weer een opwindende nouveauté voor me, dus het mapje diende serieus bestudeerd te worden. Ik bekeek zelfs het filmpje, waar een keurige mijnheer zich licht bekommerd door de test acteerde. Ik denk altijd: 'Meten is weten' en snapte zijn twijfel niet zo, maar daar zal wel over nagedacht zijn.

'In de app waren al hilarische verhalen uitgewisseld'

Van vriendinnen wist ik al dat de grootste uitdaging is dat er geen water bij de grote boodschap mag komen. In de app waren al hilarische verhalen uitgewisseld. Over poepen op een po en vervolgens niet meer overeind kunnen komen en omhoog moeten worden getakeld door een echtgenoot die riep dat ie dit 'niet sexy' vond.

Hoe diezelfde echtgenoot – ook van onze leeftijd, dus niet veel later óók die test – in de zenuwen zijn krant doorspoelde. En vervolgens de ontstoppingsdienst kon bellen, terwijl zijn vrouw hardop voorrekende wat dit zou gaan kosten en dat weer 'niet sexy' noemde.  

En over de behoefte doen op een krant ín de wc die vervolgens toch nat werd zodat een andere BFF met rode vlekken in haar nek moest improviseren in het toilet waar ze normaal gesproken op haar gemak de krant lás. Van die dingen die je alleen met leeftijdgenoten kunt delen, stikkend van de lach. 

'En je moet die test timen, hè? Poepen, plakken, posten, op een werkdag'

Nu heb ik in de badkamer nog een ouderwetsch spiegeltoilet, dus dat was makkelijk droog te maken en een krant was er ook zo op gelegd. Maar waar ik normaal gesproken zo regelmatig ben als Sheldon Cooper, was nu - zul je net zien - de aandrang opeens totaal verdwenen. En je moet die test timen, hè? Poepen, plakken, posten, op een werkdag, zodat ie de volgende dag ook arriveert op een werkdag. Het is niet de bedoeling dat die envelop labbekakkerig een paar dagen door het huis blijft zwerven.

'Maar – Wet van Murphy – natuurlijk ging het ideale moment niet door'

Nu laat deze natuurlijke reflex zich niet dwingen, dus ik berustte in het feit dat de timing ooit wel eens goed zou zijn. Maar – Wet van Murphy – natuurlijk ging dat niet door. Op het moment dat ik dacht: 'Hé, ik moet en het kan ook nog op de post' stonden mijn honden ongeduldig bij de voordeur, met óók zo hun behoeften op het sanitaire vlak. What to do?

Ik zette de achterdeur open voor hun hoge nood en ging boven aan de slag. Fluitje van een cent, die hele test. Met mijn meer = meer mentaliteit was ik hooguit bezorgd dat vier keer prikken in mijn productie te weinig testmateriaal zou opleveren. Maar ik ga ervanuit dat men ook dáár over heeft nagedacht en liep weer naar beneden, met de buit en een buitengewoon vieze krant.

'Vol verachting keken de honden me aan: poepen op kranten is iets voor puppy's'

Onderaan de trap stonden de honden, die me vol verachting aankeken: poepen op kranten is iets voor puppy's, zoveel was duidelijk. Ik ben alsnog met ze naar het bos gegaan en heb daarna de retourenvelop gepost.

Het is er een van zilvergrijze folie en ik denk dat de ontwerper er zo een beetje chique draai aan heeft willen geven. Maar ik associeerde het toch vooral met mijn inmiddels talrijke grijze haren en heb op de terugweg heel hard meegezongen met Alphaville's Forever Young.

Forever is misschien wat teveel gevraagd, maar voorlopig wil ik toch echt hooguit weer eens een blaastest doen, na een gezellige avond. En hier dan samen héél hard om lachen. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in