Eerste Virtual Reality ballet ter wereld!

Eerste Virtual Reality ballet ter wereld!

Gratis te beleven tijdens UITmarkt Amsterdam op 27 & 28 augustus

Als eerste gezelschap ter wereld lanceert Het Nationale Ballet samen met &samhoud media en Samsung, een ballet speciaal gemaakt voor Virtual Reality; Night Fall. De wereldprimeur van het allereerste Virtual Reality ballet is te zien op de Amsterdamse UITmarkt op zaterdag 27 augustus 2016. Tijdens het gehele UITmarkt weekend is de voorstelling gratis te bezoeken in het Nationale Opera & Ballet Virtual Reality Theater op het Museumplein, Amsterdam.

Virtual Reality ballet

Night Fall

In Night Fall krijgt de kijker het gevoel dat men zich bevind in een wereld waarin de grens tussen droom en werkelijkheid lijkt te verdwijnen. De choreografie is geïnspireerd door de wereldberoemde ‘witte aktes’ van romantische balletten als Het Zwanenmeer, La Bayadére en Les Sylphides. Night Fall is een coproductie van Het Nationale Ballet, &samhoud media en Chester Music. Met zijn Galaxy S7 en Gear VR levert Samsung de technologie die het eerste ballet in Virtual Reality mogelijk maakt.

Choreograaf Peter Leung: ‘Het was een behoorlijke uitdaging om alle verschillende aspecten te laten samenvallen en te zien of het zou werken omdat er niet eerder een Virtual Reality ballet is gemaakt. Ook het filmen was voor mij een totaal nieuwe ervaring . We moesten ons verbergen en niet in het zicht van de camera  komen omdat deze alles in 360 graden filmt. Daardoor kon ik niet zien hoe een take was gegaan, maar het resultaat is poëtisch en magisch.’

Regisseur Jip Samhoud is trots op de samenwerking. ‘Het is ontzettend bijzonder om deze nieuwe technologie te combineren met zo’n klassieke kunstvorm. Het resultaat is magisch. Als kijker sta je namelijk letterlijk tussen de dansers, midden op het podium. Het gevoel bekruipt dat dat de dansers speciaal voor jou een voorstelling maken. Een hele uitzonderlijke ervaring’   Iedereen met een smartphone kan de film bekijken. Om de ervaring het beste tot zijn recht te laten komen kan men het beste gebruik maken van een Samsung Gear VR of een smartphone in combinatie met een Cardboard. Een koptelefoon maakt de beleving compleet.

Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet is het grootste dansgezelschap van Nederland met ruim tachtig dansers en heeft zich sinds de oprichting in 1961 zich tot een toonaangevend balletgezelschap met een uniek karakter en een rijk repertoire. Een gezelschap dat een traditie in vernieuwing heeft, met dansers die uit de hele wereld afkomstig zijn, en dat over de hele wereld optredens geeft: van Amsterdam tot New York en van Beijing tot Moskou.

Het Virtual Reality ballet: operaballet.nl/vr

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren