Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Een platte zomerbuik? Met deze kleine aanpassingen kom je een heel eind

Ongeacht hun leeftijd streven steeds meer vrouwen naar een fit lijf. Het is een van de redenen waarom de proteïnerepen en -shakes als warme broodjes over de toonbank gaan. Maar waarom zou je naar de repen grijpen als je heel simpel je eetgewoonten kunt aanpassen?  Voedingsdeskundigen stimuleren j...

Een platte zomerbuik? Met deze kleine aanpassingen kom je een heel eind

Ongeacht hun leeftijd streven steeds meer vrouwen naar een fit lijf. Het is een van de redenen waarom de proteïnerepen en -shakes als warme broodjes over de toonbank gaan. Maar waarom zou je naar de repen grijpen als je heel simpel je eetgewoonten kunt aanpassen? 

Voedingsdeskundigen stimuleren juist om die boost aan proteïne - oftewel eiwitten, verantwoordelijk voor onder andere een goede stofwisseling en een gezond energie-level - te halen uit de dagelijkse levensmiddelen.

Yes, dat willen we weten

Maar welke switch moeten we dan precies maken? Voedingsdeskundige en gezondheidscoach Steven Brown geeft een paar handige tips en informatie. "Meer proteïnen toevoegen aan je dagelijkse voeding draait niet altijd om het eten van vlees en vleesproducten", zegt Brown. "Er zijn tal van andere etenswaren met een hoge dosis voedingsstoffen."

Deze aanpassingen zijn zeker het uitproberen waard, vinden wij: 

Pindakaas in plaats van jam

Notenboters zijn een uitstekende bron van proteïne. Heb je meteen een excuus om je brood 's ochtends rijkelijk te besmeren met dit bruine goud. Steven Brown voegt toe: "Hoewel de meeste mensen meteen denken aan pindakaas, zijn er veel meer spreads waaruit je tegenwoordig kunt kiezen, zoals cashew- en amandel-spread."

Bekijk ook: Heerlijk en gezond voor vanavond, Sonja Bakkers tortilla met kip

Griekse yoghurt in plaats van gewone yoghurt

De Griekse variant bevat twee keer zoveel proteïne als de standaard yoghurt, die doorgaans 17g proteïne bevat per 200 gram. Griekse yoghurt is heerlijk met honing of gemixt met frambozen en bosbessen.

Eieren in plaats van ontbijtgranen

"Een ei is een van de perfectste voedingsmiddelen in de natuur", aldus voedingsexpert Brown. "Eieren zitten bomvol makkelijk te verkrijgen proteïnen van hoge kwaliteit." Je ontbijtgranen vaker vervangen door bijvoorbeeld een gepocheerd eitje, is een goede start van de dag. Brown: "En je hebt bovendien langer een voldaan gevoel."

Edamame bonen in plaats van chips

Ook een lekkere bite, deze groene snacks, maar dan gezond. Brown zegt hierover: "Deze boontjes - jonge, onrijpe peulvruchten van de sojaplant - zijn een lekker tussendoortje, en zitten tegelijk vol eiwitten." Edamame (die ook geserveerd wordt naast sushi) bevatten 11g eiwitten per ongeveer 100 gram. "En ze hebben weinig calorieën." 

Proteïne poeder in plaats van vruchtensap

Als je van smoothies houdt, voeg dan water, gemixt met plantaardige proteïnen in poedervorm toe om het geheel vloeibaarder te maken, in plaats van vruchtensap. 

Quinoa in plaats van rijst

Steven Brown: "We hebben de neiging om granen vooral te zien als 'koolhydraten', maar sommige zijn ook een heel goede bron van eiwitten. Probeer rijst en andere graanproducten te vervangen door quinoa. Het verdriedubbelt je eiwit-inname per maaltijd." 

Erwtjes in plaats van wortels 

Wat een verschil: je krijgt vijf keer meer eiwitten binnen als je een portie groene erwtjes eet in plaats van een portie worteltjes. In 100 gram erwtjes zit 5 gram aan proteïne - geen slechte score voor een bijgerecht!

Zo geef je je salade een proteïne boost

Misschien denk je dat een salade met name een berg slablaadjes en ander groenvoer is, maar het is juist heel gemakkelijk (en lekker) om er de nodige eiwitten aan toe te voegen. "Mix je sla eens met honderd gram kip", tipt Brown. "Of kies voor eenzelfde hoeveelheid tonijn of kaas; zo krijg je respectievelijk 30, 25 en 22 gram aan extra proteïnen binnen." 

Eet je geen vlees of vis? Voeg dan eens 100 gram kikkererwten toe, die bevatten ook zo'n 19 gram aan eiwitten. Eet smakelijk! (En op naar die beauty van een buik.)