Een paar minuten mediteren en je valt af!

Een paar minuten mediteren en je valt af!

In tijden van stress roepen chocolade, koekjes en chips nogal eens keihard: 'Eet mij!'. En voor je het weet ga je voor de bijl. De oplossing? Een paar minuten mediteren.

Soms kent het leven taaie tijden en dan kan de verleiding om dingen te eten die niet echt goed voor je zijn weleens te groot worden. Door stress geef je gedachteloos toe aan je trek. Misschien heb je het idee dat je machteloos staat tegenover die verleidingen, maar dat is niet zo. Je hebt wel degelijk de regie over wat je in je mond steekt en je kunt op een gezondere manier reageren op dat sterke verlangen om te gaan snaaien. Als je hersenen maar ontspannen zijn. Ontspannen ja. Dat kan op zo'n moment nogal een klusje lijken. Maar het is te doen. En het sleutelwoord is mediteren. En daar hoef je echt niet een half uur voor in lotushouding in een stille ruimte te gaan zitten en kaarsjes aan te steken. Hooguit vijf minuten is genoeg.

Afvallen

Ook als je gewicht wilt verliezen, is dit een aanrader. Dan kun je het 't beste een paar minuten voor elke maaltijd doen. Als je de dag begint met een meditatie zet je je innerlijke pauzeknop aan, zodat je het heft in handen kunt houden als de verleiding toeslaat. De achterliggende gedachte is dat je je hersenen zo traint dat ze je een moment de tijd geven om bewust te kiezen voordat je zonder nadenken van alles naar binnen werkt.

4 stappen

  1. Sluit je ogen en adem drie keer diep en langzaam in en uit.
  2. Herhaal deze vijf zinnen in jezelf. Als je ze nog niet uit je hoofd kent, mag je gerust je ogen weer opendoen: Ik eet met aandacht en ben me bewust van mijn eetgewoonten. Ik weet wat goed voor me is en wat niet. Ik kies wat ik eet en drink en wat ik laat staan. Ik eet om mezelf te voeden en om me goed te voelen. Ik ben sterk genoeg om ja en nee te zeggen.
  3. Herhaal vervolgens in jezelf de mantra 'Ik kies'.
  4. Herhaal deze meditatie zo vaak als je hem nodig hebt, tot je ongezonde trek wegzakt en je weer voelt dat je jezelf onder controle hebt. Die Tony Chocolonely kan roepen wat ie wil, je eet hem niet op.

Bron: Unplug

Beeld: iStock/LightFieldStudios

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in