Graanexport uit Oekraïne kan weer op gang komen.
Oekraïne en Rusland hebben samen met de Verenigde Naties een akkoord gesloten over de export van graan uit Oekraïne. Ook Turkije heeft een rol bij de afspraken. De deal wordt bekrachtigd in Istanbul.
Er komt een coördinatiecentrum in Istanbul, waar VN-medewerkers met Turken, Oekraïners en Russen samenwerken aan de graanexport per schip. Schepen worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat er geen wapens worden vervoerd. Ook zijn er afspraken gemaakt over hoe de schepen veilig kunnen varen, omdat er zeemijnen in de Zwarte Zee liggen.
20 miljoen ton graan ligt klaar
In Oekraïne ligt ruim 20 miljoen ton graan te wachten om geëxporteerd te worden naar de rest van de wereld. Het land is een van de grootste exporteurs van graan, mais en zonnebloemolie. Er is de laatste maanden wel wat graan vervoerd via het spoor, wegen en rivieren, maar de hoeveelheden zijn klein in vergelijking met wat verscheept kan worden.
Langs mijnen navigeren
Vorige week meldde Turkije dat er een doorbraak was bereikt in de gesprekken tussen Oekraïne en Rusland over de graancrisis. Samen met de VN en Turkije zouden er voorlopige afspraken zijn gemaakt over controles van graanschepen en de oprichting van een coördinatiecentrum. Ook secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres en de Oekraïense president Zelensky waren voorzichtig positief.
Diplomaten die anoniem willen blijven zeiden vorige week dat de deal erop neerkomt dat Oekraïne de graanschepen langs de mijnen in de Zwarte Zee navigeert. Rusland zal de schepen moeten laten passeren. Het is aan Turkije en de VN om de schepen te controleren, zodat er geen wapens worden gesmokkeld.
Dreigende hongersnood
Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne ligt de graanexport uit Rusland en Oekraïne, die belangrijk is voor de mondiale voedselvoorziening, al maanden stil. Dat heeft geleid tot fors hogere voedselprijzen een dreigende hongersnood in delen van Afrika.
Oekraïne en het Westen beschuldigen Rusland ervan de export van graan tegen te houden met blokkades in de Zwarte Zee. Andersom wijst het Kremlin naar Kiev. Volgens Rusland zijn de zeemijnen van Oekraïne er de oorzaak van dat er geen vrachtschepen kunnen varen.
Foto (c) Getty Images
Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in