'Een bleu meisje van zestien in een zelfgemaakte spijkerrok op stap met een geile oom in pak'

'Een bleu meisje van zestien in een zelfgemaakte spijkerrok op stap met een geile oom in pak'

'Ik kan de beklemmende angst zó weer binnen laten komen.'

Bij Nouveau-columnist Karin Kuijpers bracht deze week vol onfrisse onthullingen over ongepast gedrag en machtsmisbruik een onaangename ervaring naar boven. 

Mijn oom is dood. De vieze oom. Ik was zestien en ging met hem naar Parijs om inkopen te doen voor zijn zaak, waar ik een bijbaantje had. Hij was tweeëndertig, getrouwd, paar kinderen. Onderweg in de auto vertelde hij dat hij het niet zo nauw nam met huwelijkse trouw. Daarmee begon bij mij de angst. Met jeugdige onnozelheid werd ik katholieker dan katholiek en zei voorstander te zijn van het zevende gebod ‘gij zult niet echtbreken’. 

'Ik durfde niet te gaan slapen vanwege zijn geloer naar mij'

Hij had een suite geboekt in een vijfsterrenhotel. Twee bedden stonden er. Toen hij even weg was, zette ik die zo ver mogelijk uit elkaar. Waarop het kamermeisje ze bij het gereed maken van de slaapkamer weer ‘gezellig’ bij elkaar zette. De blik van een gewone, gezellige oom veranderde in de blik van een oom die uit was op seks. Ik durfde niet te gaan slapen vanwege zijn geloer naar mij. Ik dacht aan mijn vader en moeder, mijn veilige thuishaven en huilde mezelf in slaap.

'Heb je dit zeepje al geprobeerd?'

Toen ik de volgende ochtend een douche nam, opende hij het douchegordijn met in zijn hand een stuk zeep. ‘Heb je dit zeepje al geprobeerd?’Drie dagen duurde het. Een bleu meisje van zestien in een zelfgemaakte spijkerrok op stap met een geile oom in pak. Die me meenam naar louche cocktailbars en deftige restaurants.

'Verstijfd van angst durfde ik er niets tegen te doen'
 

Die de hele dag zijn arm op mijn schouder legde. En ik, verstijfd van angst, die er niets tegen durfde te doen. Op de Champs-Elysées kwam ik een vriend tegen van school. Ik wilde het uitgillen, dat hij me moest meenemen. Ik deed het niet.Seksuele intimidatie heet het tegenwoordig. De oom heeft zich niet aan me vergrepen, maar ik kan de beklemmende angst die ik die drie dagen voelde vijfenveertig jaar later zo weer binnen laten komen. 

'Als lievelingetje van de meester moest ik een paar keer per week nablijven op school'

Ik kende de angst al eerder, toen ik twaalf was. Als lievelingetje van de meester moest ik een paar keer per week nablijven op school omdat ik niet goed was in hoofdrekenen. Eerst foeterde hij me dan uit. ‘Je bent te dom om hoofdrekenen te leren.’ En als ik dan in huilen uitbarstte, nam hij me mee naar het fonteintje om me daar te liefkozen, te strelen en zelfgemaakte gedichten aan me op te dragen. 

'Het heeft lang geduurd voor ik over mijn complex van 'klein dom meisje' heen was'

Mijn ouders deden niets. Tja, zo was die tijd. Ik neem het ze niet kwalijk. Ik heb een gelukkige jeugd gehad met hier en daar een vlekje. Toch heeft het lang geduurd voordat ik over mijn complex van ‘klein, dom meisje’ heen was. De meester, de oom. Ze zijn allebei dood. En de tijd is gelukkig veranderd. Seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft een naam gekregen: #MeToo. In onze maatschappij is dit gedrag niet meer geaccepteerd. Je kunt er iets tegen doen. Dus als het jou overkomt, onderneem dan actie!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in